„Nu există o hotărâre definitivă de condamnare și nici alte probe certe”. O judecătoare care a promovat evaluarea integrității, dar acum este cercetată penal, nu vrea să fie reevaluată. Decizia CSJ

Judecătoarea Curții de Apel Centru Angela Braga, care urmează să fie reevaluată de către Comisia Vetting, deși a promovat evaluarea integrității, a cerut Curții Supreme de Justiție (CSJ) anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost respins raportul pozitiv de evaluare. Magistrata este vizată într-un dosar penal de corupție.
Astfel, CSJ a declarat inadmisibilă marți, 27 mai, contestația depusă de Angela Braga împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, privind anularea hotărârii din 16 aprilie, și cererea magistratei privind dispunerea reluării procedurii de evaluare externă a acesteia de către CSM.
În fața CSJ, Braga a susținut că hotărârea emisă de Consiliul Superior al Magistraturii este „ilegală și neîntemeiată”. Judecătoarea Curții de Apel Centru a declarat că argumentele CSM privind presupusele fapte de corupție sunt „pur speculative” și nu pot fi considerate dovezi în sensul legii. În sprijinul acestei afirmații, ea a făcut trimitere la jurisprudența Curții Constituționale și la opinia Comisiei de la Veneția, potrivit cărora „Consiliul poate respinge raportul doar în prezența unor dovezi care confirmă, nu doar sugerează, lipsa de integritate”.
„Or, în cauză nu există o hotărâre definitivă de condamnare și nici alte probe certe. Doar existența unei anchete penale, fără concluzii judiciare, nu poate constitui motiv suficient pentru a respinge raportul pozitiv al Comisiei de evaluare”, a subliniat Angela Braga.
De cealaltă parte, completul format din Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă a reținut că eventualele vicii sau nereguli invocate de reclamantă – referitoare la lipsa audierii, accesul la dosar sau tratamentul diferențiat – sunt aspecte ce pot fi valorificate, în mod efectiv, doar în cadrul contestației împotriva actului final ce urmează să fie emis de CSM în urma procedurii reluate.
„Analizând conținutul hotărârii nr. 181/15, completul de judecată reține că aceasta nu stabilește și nu modifică în mod direct statutul profesional al reclamantei, și nici nu produce efecte juridice imediate asupra drepturilor sau obligațiilor acesteia. Actul contestat reprezintă o măsură intermediară și organizatorică în cadrul unei proceduri administrative complexe, constând în reluarea evaluării externe, fără a include o decizie finală cu privire la promovarea sau nepromovarea evaluării. Această etapă procedurală nu închide procesul administrativ și nu se finalizează cu o manifestare de voință juridică care să afecteze direct situația reclamantei (…).
În lipsa unei hotărâri de promovare sau nepromovare a evaluării, nu se poate vorbi despre o vătămare actuală și concretă, astfel cum impune art. 35 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova și art. 6 § 1 din CEDO”, notează instanța.
Cu 10 voturi „pro”, CSM a respins vineri, 16 aprilie, raportul pozitiv al Comisiei Vetting în privința judecătoarei Angela Braga de la Curtea de Apel Centru. Astfel, aceasta urmează să fie reevaluată. Decizia CSM nu este disponibilă public pe site-ul CSM marți, 27 mai, la peste o lună de la adoptare.
Legea prevede că Consiliul Superior al Magistraturii examinează rezultatele evaluării în ședință, în baza dosarului de evaluare recepționat de la comisia de evaluare.
Prin hotărâre motivată, adoptată în cel mult 30 de zile de la recepționarea documentelor, Consiliul:
a) acceptă raportul cu privire la evaluare și constată promovarea sau nepromovarea evaluării;
b) respinge raportul cu privire la evaluare și dispune, o singură dată, reluarea procedurii de evaluare, dacă constată circumstanțe de fapt sau erori procedurale care puteau duce la promovarea sau, după caz, nepromovarea evaluării;
Judecătoarea Curții de Apel Centru din Chișinău, Angela Braga, activează în sistemul judecătoresc din 2008. La 13 martie, Comisia de Evaluare a Judecătorilor a anunțat că a finalizat evaluarea magistratei Angela Braga și a transmis CSM raport cu propunerea ca judecătoarea să promoveze evaluarea integrității.
ZdG a scris în luna martie, citând surse, că Tamara Mereuță, Emil Bulat și Natalia Berbec de la Judecătoria Hîncești și Angela Braga, de la Curtea de Apel Centru din Chișinău sunt cei patru judecători cercetați pentru acte de corupție.
Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău au efectuat, la 19 martie, circa 30 de percheziții în cadrul a 12 cauze penale pe fapte de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență. Acțiunile s-au desfășurat în mai multe regiuni din țară.
Potrivit materialelor anchetei, au fost documentate acțiunile a patru judecători, un procuror și trei avocați implicați în faptele de corupție în cauze penale și contravenționale aflate în examinarea Judecătoriei Hâncești, dar și la Curtea de Apel Centru. Astfel, suspecții ar fi favorizat soluționarea unor dosare în schimbul unor sume de bani sau altor beneficii ilicite. Totodată, mai multe persoane care au oferit mită judecătorilor prin avocați intermediari ar fi început să colaboreze cu ofițerii CNA.
În dimineața zilei de 19 martie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Superior al Magistraturii, au fost acceptate patru sesizări ale procurorului general, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unor judecători.