Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul de Interne, despre dispariția…

Ministrul de Interne, despre dispariția fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus: „Această crimă a fost comisă de cetățeni străini. Avem și o persoană reținută”

Dispariția fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus: „Este prematur să venim cu acuzații, însă la această etapă avem și o persoană reținută. Sunt depistate mijloace de transport, care au participat la comiterea infracțiunii”. Declarațiile au fost făcute într-un briefing de presă, luni, 5 aprilie, de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

„Pe data de 3 aprilie la ora 13.15 prin intermediul 112 a fost informată poliția, precum că pe strada Testemițanu a fost răpită o persoană. La o oră după comiterea infracțiunii a parvenit acest sunet. Imediat la fața locului a ieșit grupa operativă, pentru a documenta cazul. Timp de peste 50 de ore am activat pentru a colecta probe, informații, pentru a stabili cercul de persoane care au comis această infracțiune. Am avansat în obținerea anumitor probe”, a declarat ministrul de Interne, Pavel Voicu.

„Este prematur să venim cu acuzații, însă la această etapă avem și o persoană reținută. Sunt depistate mijloace de transport, care au participat la comiterea infracțiunii. Sunt identificate unele persoane, dar urmează să stabilim dacă corespunde identitatea acestor persoane”.

VOICU: „La această etapă sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de cetățeni străini. Avem probe video și foto că acești cetățeni deja au părăsit țara, traversând frontiera cu Ucraina. Avem și înscrisuri în limba ucraineană, însă aceasta nu presupune că sunt neapărat cetățeni din Ucraina”.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, susține că magistratul a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Anunțul a fost făcut de apărătorul magistratului ucrainean prin intermediul unui live pe pagina lui de Facebook.

„Anunț de maximă importanță către Președinția RM, Procuratura Generală RM, SIS și toate organele de forță. Azi 3 aprilie 2021, din centrul Chișinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești a RM. A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută.În situația dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj după ce avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane, a anunțat că a fost răpit. În acest sens, șefa statului cere acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.