Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mesajul Domnicăi Manole după ce…

Mesajul Domnicăi Manole după ce a fost aleasă în funcția de președintă a CC: „Persoanele din conducerea statului să refuze la intențiile nobile de a telefona și de a recomanda soluții Curții”

Discuția dintre cei doi demnitari de stat, care a pus la îndoială independența Curții Constituționale și a judecătorilor săi, dar și a sensibilizat opinia publică nu a putut să rămână fără reacții din partea judecătorilor CC”. Astfel a explicat judecătoarea Domnica Manole, actuala președintă a CC, destituirea lui Vladimir Țurcanu din această funcție.

Mesajul integral al judecătoarei Domnica Manole după ce a fost aleasă în funcția de președintă a Curții Constituționale:

„Îmi pun speranța că acest briefing va fi un bun început al comunicării noastre în spiritul transparenței, deschiderii și democrației pentru beneficiul țării și întregii societăți, așa cum trebuie să fie în orice stat democratic. Prin Hotărârea Curții Constituțioale din 23 aprilie 2020, am fost aleasă în calitate de președinte al CC. Este o funcție care pune în sarcina mea obligații și responsabilități deosebite și pe care mă voi strădui să le onorez din toate puterile.

Discuția dintre cei doi demnitari de stat, care a pus la îndoială independența CC și a judecătorilor săi, dar și a sensibilizat opinia publică nu a putut să rămână fără reacții din partea judecătorilor CC. Ca efect al acestor reacții au fost adoptate cele două Hotărâri ale CC prin care fostului președinte i s-a acordat vot de neîncredere și a afost ales un nou președinte.

Din această nouă funcție vin să asigur societatea și autoritățile publice că CC își exercită atribuțiile de garantare a supremației Constituției și nu tolerează intervenții în activitatea sa. Cu această ocazie fac apel către persoanele din conducerea statului, autorităților publice, partidelor politice să refuze la intențiile nobile de a telefona, de a recomanda soluții sau de a se informa din prima sursă. Acest gen de convorbiri sunt de natură să șterbească autoritatea Curții și judecătorilor. CC este o autoritate de jurisdicție menită să asigure, să garanteze funcționalitatea puterilor statului și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor în conformitate cu prevederile Constituției.

Și mai periculoase pentru statul de drept, pentru supremația Constituției, sunt îndoielile, critica publică de către persoanele cu funcție de înaltă demnitate publică a actelor emise de CC, deoarece le insuflă oamenilor neîncredere în Constituție, neîncredere în stat, neîncredere în autoritățile statului și în viitor.

CC vorbește cu alte autorități publice și conducătorii acestora prin intermediul actelor pe care le vorbește, le emite. Actele CC sunt definitive și nu pot fi atacate.

Studierea practii altor țări relevă că în activitatea CC apare necesitatea discutării diferitor probleme pentru societate care prezintă interes sporit, cu reprezentanții diferitor autorități ale statului, reprezentanții Parlamentului, Guvernului, Președinției. CC menționează că este transparentă în activitatea sa și judecătorii consideră că acest gen de întrebări nu pot fi discutate în mod particular, dar necesar să fie discutate doar cu implicarea întregii componențe a judecătorilor CC. Acest gen de discuții, acest gen de întrebări trebuie să aibă loc exclusiv în incinta CC și doar cu participarea întregii componențe a CC. Orice discuție pe marginea dosarelor aflate în procedura CC sunt categoric excluse. CC nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane.

Actuala componență a CC depune eforturi substanțiale pentru a restabili încrederea în CC după evenimentele din luna iunie 2019 și examinează cauzele în strictă concordanță cu prevederile legii fundamentale, prevederile Constituției, jurisprudenței Curții Europene, a altor instituții judiciare ale UE și în spiritul democrației și statului de drept cu dorința de a contribui la aducerea R. Moldova pe făgașul democrației și bunăstării.

CC evaluează posibilitatea realizării unor reforme a jurisdicției constituționale în lumina bunelor practici ale instituțiilor analogice din alte state. Există în alte state anumite mecanisme ce ar putea moderniza și eficientiza activitatea CC și ar spori încrederea cetățenilor în activitatea CC. De exemplu, dreptul la un recurs individual, dreptul CC de a accepta spre examinare doar acele recursuri care ridică probleme majore de constituționalitate.

Stimați cetățeni, dați-mi voie să vă asigur că CC este o Curte ce aparține întregului popor și toate soluțiile date de judecătorii actuali ai CC își vor avea fundamentul doar în Constituția R. Moldova”, a declarat președinta CC.

Vladimir Țurcan a fost destituit la 23 aprilie din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Potrivit hotărârii CC cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan, decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

„Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere” – este precizat în hotărârea luată de CC la 23 aprilie.

Cele două hotărâri luate de CC, cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC sunt definitive și au intrat în vigoare la data adoptării.

Tot ieri, după destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC, Curtea Constituțională (CC) a admis cererea deputatului Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, și a suspendat Acordul dintre R. Moldova și Federația Rusă cu privire la acordarea unui credit în sumă de 200 milioane de euro. Acord, care tot joi, 23 aprilie, cu câteva ore înainte de schimbările de la CC, a fost ratificat în Parlamentul de la Chișinău.  Deputații din opoziție au criticat dur prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.