Președintele CC spune despre ce a discutat cu Dodon, după ce a fost suspendată legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea

Vladimir Țurcan, președintele Curții Constituționale, a confirmat că a vorbit la 9 aprilie cu șeful statului, Igor Dodon, despre decizia prin care a fost suspendată legea pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul pe anumite măsuri în perioada stării de urgență. Totodată, Țurcan, susține că toate „interpretările” apărute în legătura cu convorbirea telefonică cu Igor Dodon sunt neîntemeiate. Declarațiile a fost făcută astăzi, 14 aprilie, în cadrul unui briefing de presă.
„După decizia CC, am fost telefonat de președintele Dodon care m-a întrebat care este esența juridică dar și care sunt consecințele acesteia. Eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea șefului statului de a fi informat de la prima sursă”, a susținut Țurcan.
Deși președintele R. Moldova a declarat în cadrul unei emisiuni, la 10 aprilie, că a discutat cu președintele CC detalii cu privire la decizia Curții din 9 aprilie, Țurcan neagă că ar fi oferit detalii despre votul magistraților.
„Alte discuții despre cine si cum a votat nu au avut loc. Dar aceste discuții erau și inutile, deoarece decizia era luată.
(…)Toate interpretările și toate opiniile care au apărut că cineva a cerut o explicație, a venit cu rugăminți sau că cineva s-a îndreptățit sau a promis ceva sunt absolut neîntemeiate și au la bază o tentă politică. Nu doresc să intru în discuție”, a precizat Țurcan.
La 9 aprilie, CC a suspendat legea cu măsuri pe care și-a asumat răspunderea Guvernul Chicu.
Ieri, 13 aprilie, magistrații CC au decis să declare neconstituțională Legea pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea. Decizia Curții vine după ce reprezentanții mai multor partide au depus sesizări precizând că unele prevederi din lege nu au legătură cu starea de urgență și lupta cu pandemia.
Topt ieri, printr-un apel public, mai multe ONG-uri au cerut președintelui R. Moldova, Igor Dodon, să înceteze orice acțiuni de ingerință în activitatea Curții Constituționale
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.