Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Maia Sandu a comentat „scandalurile”…

Maia Sandu a comentat „scandalurile” din justiție, lupta pentru funcția de procuror general și reforma sistemului

Foto: presedinte.md

„Reforma justiției este cea mai importantă reformă în procesul de integrare europeană. (…) Cu asta începe procesul de negocieri și cu asta se va încheia”, a declarat șefa statului Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă, susținut luni, 18 martie. Tot la capitolul justiție, președinta a comentat „scandalurile” din sistem și anularea concursului pentru funcția de procuror general.

Anularea concursului pentru funcția de procuror general

Ziarul de Gardă: R. Moldova, a cărei prioritate declarată este lupta împotriva corupției, nu are procuror general ales deja de doi ani și jumătate, iar recentul concurs, în care a fost ales un câștigător, a fost anulat din cauza punctajului unei membre a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) care trecuse Pre-Vetting-ul, deci, era considerată integră. Credeți că astfel de situații motivează sau descurajează oamenii onești să participe la concursuri pentru funcții publice?

Maia Sandu: Oamenii cu adevărat curajoși și determinați nu se împiedică la primul prag. Oamenii cu adevărat curajoși și determinați merg înainte, în pofida încercărilor. E foarte important să avem un procuror general curajos, care nu se lasă intimidat, care nu se lasă supărat, pentru că, în funcția de procuror general, o să se întâlnească cu situații mult mai complicate și mult mai dramatice. Trebuie să aibă curaj, energie și putere ca să meargă înainte și să facă lucrurile bine.

Președinta a declarat că este „corect” să fie anulat concursul dacă „a apărut o întrebare despre modul în care au fost notați candidații”. Sandu a reiterat: „Să se reia acest concurs ca să nu mai existe apoi întrebări că a fost o notă care s-a schimbat sau a fost o notă care a trebuit exclusă”.

Da, am așteptat atâta timp, mai așteptăm o lună sau două. Important este să avem un proces transparent și să vedem la sfârșitul acestui proces un procuror general onest, curajos și care nu se împiedică și nu se lasă împiedicat”, a concluzionat șefa statului.

Reforma justiției și „scandalurile” aferente

Tot la capitolul justiție, șefa statului a fost solicitată de către reprezentanții realitatea.md și Canal 5 să comenteze procesul de reformare al justiției, în care „sunt foarte multe scandaluri cu mai mulți procurori și judecători”, care „ar putea afecta și tergiversa procesul de integrare europeană”.

realitatea.md: Cât de multă încredere aveți în pre-vetting, vetting și cât de multă încredere aveți în informațiile pe care le furnizează instituțiile statului precum CNA, SIS?

Maia Sandu: Reforma justiției este cea mai importantă reformă în procesul de integrare europeană. (…) Cu asta începe procesul de negocieri și cu asta se va încheia. Nu toată lumea din justiție este bucuroasă de acest proces de curățare, care se face prin intermediul evaluării extraordinare (…) Dacă e să facem un pas în spate, vedem că din sistem sunt eliminați oameni corupți. Mi-aș fi dorit să se întâmple mai repede, dar am certitudinea că în următoarele luni, în următorul an, o să finalizăm acest proces de curățare.

Canal 5: Despre scandalul cu procurorul Victoria Furtună, sunt adevărate acuzațiile precum că SIS și CNA ar fi fabricat dosare împotriva judecătorilor neloiali puterii, acționând în interesul Președinției? De ce nu l-ați numit pe judecătorul Alexei Paniș până la atingerea plafonului de vârstă, dacă toate instituțiile de drept au zis că nu a încălcat nimic în activitatea sa?

Maia Sandu: Eu nu am numit mai mulți judecători și știu că toți sunt supărați. Este dreptul meu în situația când am întrebări la integritatea acestor oameni. Acolo sunt mulți oameni care au averi mari, care nu pot fi justificate prin salariile pe care le-au primit. (…) O să vedem care este decizia CSM în privința acestui judecător, care apropo, nu nu a trecut Pre-Vetting-ul. Și vedem procurori, care pe timpul lui Plahotniuc au comis abuzuri serioase în activitatea lor.

„Acum n-au altă treabă. Nu se preocupă de dosare de corupție mare prin care a fost prejudiciat statul și cetățenii, în schimb se ocupă de judecători în raport cu care există semne de întrebare”, a conchis Maia Sandu.