Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistratul Paniș, despre sesizarea SIS…

Magistratul Paniș, despre sesizarea SIS în care se spune că ar fi în conflict de interese cu Clima: „Calific sesizarea aceasta ca o intimidare. Rurac a activat în perioada statului capturat. Cui a slujit Rurac atunci și cui slujește acum – nu discutăm”

Alexei Paniș, magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, califică sesizarea formulată de Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în care invocă faptul că magistratul Paniș s-ar afla în conflict de interese cu Vladislav Clima, drept intimidare și neagă că s-ar afla în conflict de interese cu Clima.

Solicitat de Ziarul de Gardă, magistratul Alexei Paniș ne-a comunicat că sesizarea SIS în care se spune că el s-ar afla în conflict de interese cu judecătorul Vladislav Clima pe care, printr-o decizie, l-a repus în funcția de președinte al CA Chișinău, este o intimidare la adresa sa și că Eugeniu Rurac, autorul sesizării, „are o experiență bogată în intimidarea judecătorilor”. În context, Alexei Paniș a menționat că nu se află în conflict de interese cu Vladislav Clima.

ZdG a solicitat o reacție de la Eugeniu Rurac, însă până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns.

„Eu am citit sesizarea domnului Rurac. De fapt, calific sesizarea aceasta ca o intimidare și am mai accentuat deja că Rurac are experiență bogată în intimidarea judecătorilor. Rurac a activat în perioada statului capturat în calitate de procuror și anume dumnealui a prezentat învinuirea în privința unei judecătoare care actualmente este judecătoare la Curtea Constituțională, anume dumnealui atunci se lăuda în perioada statului capturat că deține probe care confirmă vinovăția. Cum s-a terminat acel dosar toată lumea cunoaște. Respectiv, cui a slujit domnul Rurac atunci și cui slujește acum – nu discutăm. Nu există niciun conflict de interese pentru că legea este foarte clară. Îmi pare rău că Rurac nu cunoaște pentru că la SIS în ședințele de judecată băieții se prezintă pregătiți și ei cunosc normele de drept. Domnul Rurac are un interes personal, eu l-am accentuat anterior. Hotărârea este motivată și nu am văzut că să o citească cineva ca să verifice aberațiile domnului Rurac și a domnului Musteață. Eu am activat în calitate de jurist pentru că asta a fost compania tatălui meu și care e conflictul de interese? Legea stabilește foarte clar ce înseamnă conflict de interese sau se presupune că, cu 40 de ani în urmă tatăl meu a început să activeze cu scopul ca eu peste 40 de ani să-i admit acțiunea lui Clima sau care e logica domnului Rurac? Dacă vrea dumnealui să discute la capitolul ce ține de uzurparea puterii ar trebui să verifice cum Dorel Mustață a desemnat președinții Curții de Apel prin dispoziție și nu prin Hotărârea CSM, dacă acolo nu e abuz de putere, mă scuzați”, a declarat Alexei Paniș.

La 17 ianuarie, Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA), procurorul general interimar, Dumitru Robu, și către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, prin care invocă faptul că magistratul Alexei Paniș, care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, s-ar afla în conflict de interese cu acesta. Detalii aici

Potrivit documentului obținut de Ziarul de Gardă, în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, care este tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.

Anterior, tot Eugeniu Rurac a mai formulat o sesizare către CNA și Procuratura Generală (PG) prin care a solicitat să verifice acțiunile lui Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, care, pe 31 decembrie 2021, a emis dispoziția prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău și prin care l-a repus pe judecătorul Clima în funcție. Detalii aici

În documentul semnat de către șeful de direcție generală a SIS, Eugeniu Rurac, se menționează că SIS solicită CNA și PG „să investigheze prin prisma eventualei bănuieli rezonabile pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea judecătorului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al CA Chișinău”.

La 18 ianuarie, Procuratura Generală (PG) a recepționat cele două sesizări expediate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) prin care reprezentanții Serviciului solicită să fie examinate acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Respectiv, PG a recepționat și sesizarea prin care Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), invocă faptul că magistratul Paniș s-ar afla în conflict de interese cu Clima, fapt care solicită să investigat de autorități.

Alexei Paniș activează din 2017 în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău. În 2021 ZdG a scris că Paniș a făcut parte din completul de judecată care a examinat și a emis încheierea în litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Procesul a stârnit un val de reacții, fiind „un litigiu care nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”, așa cum a admis inclusiv vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Corneliu Guzun. Alexei Paniș este unul dintre magistrații care a pronunțat hotărârea în cazul lui Igor Vornicescu, primului inculpat în dosarul „Laundromat” care și-a primit sentința. Deși a fost condamnat, Vornicescu a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Paniș este magistratul care în martie 2020 a depus o sesizare în adresa procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a Procuraturii Anticorupție prin care reclamă că era intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care era membru, în același timp, și al Consiliului Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. Atunci, contactat de Ziarul de Gardă, Valeriu Sufrai a negat acuzațiile care îi erau aduse.