CSM în ședință. Demisia Ninei Veleva, judecătoarea care este și raportor în dosarul lui Ilan Șor, pe agendă
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc în ședință, pe agendă fiind programate 23 de subiecte, printre care și cel cu privire la cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva care examinează dosarul lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul.
După ce la începutul lunii decembrie 2020 CSM a amânat subiectul cu privire la cererea de demisie a judecătoarei Veleva, iar la finele anului trecut i-au solicitat să prezinte un raport în legătură cu dosarul lui Ilan Șor, pe care îl examinează la Curtea de Apel Cahul, acum membrii Consiliului urmează să examineze subiectul.
10:23 Cu 9 voturi „pro” a fost aprobată cererea judecătoarei Cristina Cheptea, referitor la transferul la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.
Judecătoarea și-a motivat solicitarea prin faptul că „domeniu penal îmi este cel mai drag și aproape sufletului meu”.
09:30 CSM examinează Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la respingerea de către președintele R. Moldova a candidaturii lui Nicolae Pasecinic, propuse de CSM pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, precum și la cererea ultimului de propunere repetată.
09:20 Examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată pentru următoarea ședință a CSM. Amânarea vine după ce Veleva a prezentat luni, 18 ianuarie, un raport în legătură cu dosarul lui Șor, însă membrii CSM nu au reușit să îl analizeze.
În noiembrie 2020, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Pe agenda ședinței de marți se regăsesc alte 22 de subiecte, printre care cererea de transfer la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a judecătoarei Cristina Cheptea, cea care în 2019 a refuzat să elibereze mandat de arestare pe numele fostului judecător al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.
Urmează să fie examinat demersul Institutului Național al Justiției, referitor la desemnarea unui membru al Consiliului INJ și să fie acordat gradul de calificare unor judecători.