Principală  —  IMPORTANTE   —   Examinarea demisiei Ninei Veleva, judecătoarea…

Examinarea demisiei Ninei Veleva, judecătoarea care este și raportor în dosarul lui Ilan Șor, amânată din nou

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au amânat marți, 19 ianuarie, examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Ilan Șor și care este și raportor în acest dosar. Amânarea vine după ce Veleva a prezentat luni, 18 ianuarie, un raport în legătură cu dosarul lui Șor, însă membrii CSM nu au reușit să îl analizeze.

La ședința CSM din 22 decembrie 2020 magistrați i-au cerut judecătoarei să prezinte un raport în legătură cu dosarul lui Ilan Șor, pe care îl examinează la Curtea de Apel Cahul. Raportul a fost prezentat luni seara, membrii CSM spunând că nu au reușit să analizeze cele „222 de foi”. Astfel, cu 12 voturi „pro”, examinarea cererii de demisie a fost amânată pentru următoarea ședință a CSM.

Raportorul Petru Moraru a punctat că își menține poziția cum că judecătoarea are dreptul să demisioneze, chiar dacă este raportor într-un dosar.

„Nu suntem în drept să încălcăm dreptul judecătorului atunci când vrea să demisioneze din sistem. Este un drept al judecătoarei să activeze sau nu pe viitor în sistem”, a spus acesta.

Moraru a respins suspiciunile că odată cu demisia judecătoarei, examinarea dosarului lui Ilan Șor va fi reluată de la început. „Un alt judecător are posibilitate de a face cunoștință și de a examina cauza mai departe. Cauza nu se reia de la început”, a mai spus acesta.

Membra CSM, Carolina Ciugureanu-Mihăluița, a cerut amânarea examinării cererii de demisie, punctând că raportul cerut de CSM a fost prezentat luni seara și că după acest raport are mai multe întrebări pentru judecătoare decât ar fi avut înainte.

„Eu cred că nimeni din CSM nu a invocat sau a contestat dreptul judecătorului de a demisiona, dar suntem într-o speță delicată și controversată pe anumite locuri și am solicitat informații suplimentare de la doamna Veleva despre dosarul Șor, în care este și raportor. Raportul solicitat a fost prezentat, însă, cu regret trebuie să spun că el a fost prezentat abia ieri, după amiază. Am văzut acest raport și nu am reușit să verific unele informații. Solicit amânarea examinării pentru ședința de săptămâna viitoare și aș invita-o pe doamna judecătoare la ședință pentru a-i adresa câteva întrebări. Mi-au apărut mai multe întrebări după raport. Nu contest dreptul de a demisiona, dar ea solicită demisie onorabilă și vreau să am toate argumentele atunci când voi vota pentru o demisie onorabilă”, a spus Ciugureanu-Mihăluița.

Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a precizat că raportul judecătoarei are „222 de pagini și judecătorii, pe alocuri, nu au reușit să facă cunoștință cu materiale”.

Cu 12 voturi „pro” examinarea cererii de demisie a fost amânată pentru ședința viitoare a CSM.

În noiembrie 2020, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat.