Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătorul Pavliuc, despre CSM și…

Judecătorul Pavliuc, despre CSM și scopul Adunării: „Permanent am avut verticalitate pentru a adopta hotărâri legale”

Judecătorul Ghenadie Pavliuc, înlăturat în vara anului 2019 de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din funcția de vicepreședinte al Judecători Chișinău și revocat din funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, este unul dintre semnatarii și inițiatorii convocării Adunării generale extraordinare a judecătorilor, care a avut scopul ridicării mandatelor membrilor organului de administrare judecătorească.

Abordat de ZdG la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, Ghenadie Pavliuc, magistratul care a pronunțat mai multe decizii contradictorii în dosare de rezonanță, a declarat că că în spatele Adunării nu stă nimeni și că aceasta a fost convocată doar abia la acum deoarece magistraților le era frică să semneze pentru a solicita organizarea ședinței la care să fie ridicate mandatele membrilor CSM.

„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în ultima perioadă de timp au început a adopta hotărâri fără a le delibera după necesitate. Referitor la faptul că tot membrii Consiliului Superior al Magistraturii în ultima perioadă de timp au început a adopta hotărârii contrare legii și bazându-se doar pe hotărâri sau acte ale Parlamnetului, este inadmisibil. Situația respectivă poate fi invocată într-o altă entitate decât în sistemul judecătoresc. Ei (membrii CSM – n.r.) toți sunt judecători. Ei nu au altă calitate, de aceea urmează să aprecieze din punct de vedere legal. La baza hotărârii pe care o adoptă trebuie să fie pusă legea. Asta și reprezintă un stat de drept”, a declarat Ghenadie Pavliuc, magistrat care la 25 iunie 2019, prin votul CSM, a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău, în urma Notei Informative depuse de Mihai Murguleț. La 23 iulie 2019, membrii CSM au satisfăcut solicitarea ministrei Justiției, Olesea Stamate, și i-a revocat din funcțiile de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției pe Ghenadie Pavliuc, Mariana Pitic și Viorica Mihăilă. Ministra a invocat că asupra acestora există suspiciuni de integritate, că dețin o imagine negativă în societate și că au fost vizați în achete jurnalistice la capitolul integritate.

La Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, Ghenadie Pavliuc s-a numărat printre magistrații care au ținut discursuri critice referitor la activitatea CSM. Întrebat de ce despre probleme se discută abia acum, deși sunt invocate acțiunile din ultimii ani ale Consiliului, Ghenadie Pavliuc a declarat că judecătorilor le-a fost frică de consecințele care ar fi putut surveni.

„Semnalările față de Consiliul Superior al Magistraturii au fost mult mai înainte adresate și în formă scrisă, și verbal. Înainte se practica și o altă modalitate: se practicau întruniri cu membrii CSM la care erau discutate problemele. Drept rezultat, nu se acționa într-un fel sau altul. Până la data în care noi am inițiat procedura respectivă, ca unul dintre semnatari ai cererii de convocare a Adunării generale, era și o frică oarecare. Fiecare judecător, ați putea să întrebați în parte, avea frică că ar putea să fie pornită o procedură disciplinară la adresa sa. Referitor la ceea ce sa întâmplat astăzi: cunoașteți din ce motiv nu a venit o mare parte din judecători? Nu au venit din simplul motiv că au fost influențați. O să vină momentul în care persoanele care declară că n-au telefonat și n-au influențat într-un fel sau altul colegii judecători să vină la această adunare o să aflăm rezultatele. Vă asigur că probatoriu pe această situație va fi, la o anumită etapă”, a dat asigurări Ghenadie Pavliuc.

În discursul ținut la tribună, dar și pentru ZdG, Ghenadie Pavliuc a dat asigurări că nu există interese ascunse și nu ar sta nimeni în spatele respectivei Adunări, iar scopul este resetarea sistemului și întoarcerea încrederii cetățenilor în judecători. Acesta afirmă că nu țintește funcții și nu-și dorește să ajungă membru al CSM.

„Acestor tineri care sunt prezenți astăzi aici, dar dacă ați observat sunt mulți judecători tineri, nu poți să le indici și să spui că în spatele lor stă cineva. Vă asigur. Aceștia au văzut realitatea, au văzut modul în care acționează Consiliul Superior al Magistraturii. Nu vorbim despre întreg Consiliul. Vorbim despre judecătorii desemnați de noi la Adunare, pentru a exercita atribuțiile așa cum impune legea”, a declarat magistratul.

Ghenadie Pavliuc, judecătorul care în mai 2015 l-a eliberat din arest pe Ilan Șor pentru ca acesta să poată participa al alegerile pentru Primăria Orhei și cel care în octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, susține că niciodată nu a fost influențat pentru adoptarea unor hotărâri.

„Referitor la deciziile adoptate de mine în calitate de judecător nu am avut vreodată vreo influență. Permanent am avut verticalitate pentru a adopta o hotărâre legală. Fiecărui judecător în parte, în orice moment i se pot deferi spre examinare diverse dosare cu diferite obiecte, cu persoane notorii sau mai de rezonanță. Evident, indiferent de soluția care o să fie adoptată, acest judecător o să fie vizat în investigații jurnalisticii. (…) Ca ulterior, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, într-o ședință de 2 minute și 40 de secunde, să ia o hotărâre precum că judecătorul Ghenadie Pavliuc, deoarece a fost vizat în investigația jurnaliștilor, urmează a fi revocat dintr-o funcție sau alta. Asta nu este corect. Invitați acest judecător, puneți întrebările corespunzătoare, primiți răspunsul după care adoptați o hotărâre. Asta reprezintă faptul că suntem într-un stat de drept. Dar după cum acționează (membrii CSM – n.r.), ei sunt aceeași judecători care sunt vizați în anchete jurnalistice”, susține Ghenadie Pavliuc.

„În activitatea mea personală, chiar și dacă s-ar fi încercat cumva, răspunsul meu o să fie după cum a și fost: o hotărâre legală, fără a ține cont de careva influențe. Faptul că un judecător se expune în public că nu este de acord cu o hotărâre, o acțiune a unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii în ziua de astăzi este soldat cu insucces și terorizare din partea acelorași membri fie cu procedură disciplinară, fie cu aceleași cauze penale, despre care noi cunoaștem că sunt la solicitarea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, a punctat magistratul.

În 2015, ZdG scria că Ghenadie Pavliuc locuieşte într-o casă de milioane din capitală, că este cel care l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, dar şi cel care l-a eliberat din arestul la domiciliu pe Ilan Şor, pentru ca aceasta să poată candida, în 2015, pentru funcţia de primar al oraşului Orhei.

În trecut, acesta a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul din ele, a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită.