Fostul procuror al mun. Chișinău despre dosarele polițiștilor: O acțiune organizată de mușamalizare a nivelului real al corupției în IGP

Ion Diacov, fostul procuror al mun. Chișinău critică activitatea organelor de drept din dosarul celor 28 de polițiști reținuți cu mare fast în octombrie 2016, despre care ZdG a scris că, ulterior, fie au fost achitați, fie condamnați la pedepse simbolice. „O calific ca pe o activitate de prost gust, o acțiune organizată și bine dirijată de către procurori cu participarea factorilor de decizie a INP și a instanțelor judecătorești de mușamalizare a nivelului real al corupției în IGP ( și nu numai) cu scopul de a crea iluzia luptei cu acest flagel periculos”, afirmă fostul procuror al mun. Chișinău. 

„În anul 1985 eu am exercitat urmărirea penală într-un dosar împotriva a 29 învinuiți, dintre care 6 erau colaboratori ai poliției raionale Soroca. Învinuiții civili din acest dosar au primit pedepse de la 5 până la 11 ani închisoare, toți cei șase polițiști au primit câte 13 ani închisoare cu executare, pedeapsa maximală fiind de 15 ani închisoare. Azi asistăm la profanarea a ceea ce se numește justiție, la mafiotizarea lumii criminale, adică la concreșterea lumii criminale cu puterea și organele de drept. Românește aceasta se numește „ПРИЕХАЛИ”, scrie Diacov. 

Reacția lui Ion Diacov vine după ce ZdG a urmărit cum s-au examinat dosarele în care figurează cei 28 de inspectori de patrulare reţinuţi în octombrie 2016, iar cu ajutorul unui răspuns oferit de Procuratura Anticorupţie (PA), dar şi a informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor de judecată, prezintă detalii despre mersul tuturor proceselor.

Citiți și: DOC, VIDEO/ Dosarele poliţiştilor: Condamnaţi public, amendaţi sau disculpaţi de instanţă

La doi ani de la reţinerea poliţiştilor, în privinţa a 11 inspectori de patrulare au fost emise sentinţe. Conform informaţiilor furnizate de PA, cauzele penale în privinţa a opt inspectori se aflau pe rolul Judecătoriei Chişinău, iar la etapa de urmărire penală erau încă cinci cauze penale.

În cele 11 dosare în care există sentinţe, niciun poliţist nu a fost pedepsit cu închisoare şi doar doi oameni ai legii au fost privaţi de dreptul de a ocupa funcţii publice. Ceilalţi inspectori de patrulare, fie au fost achitaţi, fie au fost condamnaţi la amendă, dar fără interdicţia de a ocupa funcţii în sistemul public, respectiv, s-au putut întoarce la vechile lor locuri de muncă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lider Moldovan

    B*** ăsta o ataca pe Maia Sandu cu camerele de filmat pentru bacalaureat? Cum ar spune mama Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk este leit frate-său, kgb-istul Dumitru Diakov!

  2. ivancelgroaznic

    “mușamalizare a nivelului real al corupției în IGP ( și nu numai) cu scopul de a crea iluzia luptei cu acest flagel periculos”
    Vai da ce noutate, a spus fost tovaras procuror … Nu e frica la el sa aiva soarta lu comisar Katani? Sau pus special el sa faca asa deklaratii in spirit de minzheala la oki, in ” lupta cu coruptia”? Plaha cu Dodon plateste boine ? Cit e opiul pentru npod?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *