Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul manager al proiectului de…

Fostul manager al proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, constatat de ANI cu o diferență de peste 2 milioane și jumătate de lei între averea dobândită și cheltuielile realizate

Sursa: Igor Esanu/Facebook

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță marți, 23 ianuarie, că a stabilit prin act de constatare, pentru perioada 1 august 2016-31 decembrie 2019, o diferență substanțială, în mărime de 2 668 951,64 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de ex-managerul proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău Igor Eșanu și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi.

Actul de constatare emis de ANI vine la câteva zile după ce Igor Eșanu s-a angajat drept garant pentru eliberarea din arest în penitenciar, sub garanție personală, în dosarul Frauda bancară, a lui Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat.

Totuși, conform documentului publicat de ANI, instituția a înregistrat o sesizare încă în vara anului 2022, iar controlul a vizat perioada 4 iulie 2014 (data numirii în funcție) – 11 ianuarie 2021 (data eliberării din
funcție).

De asemenea, ANI a constatat, pentru perioada 4 iulie 2014-31 iulie 2016, o diferență vădită în mărime totală de 844 667 de lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de Eșanu și familia sa.

ANI va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

Totodată, Igor Eșanu va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din momentul când averea va fi constatată ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau când actul de constatare va deveni definitiv.

Numele persoanei va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

ANI a emis alt act de constatare în privința unui ex-director al unei instituții de stat prin care s-a stabilit încălcarea regimului juridic al declarării averii. Este vorba despre Vasile Șarco, fostul director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Acesta nu a declarat sau a declarat eronat, în declarațiile de avere, date despre un bun imobil, bunuri mobile și venitul din înstrăinarea unui bun mobil.