Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul deputat Vladimir Andronachi, învinuit…

Fostul deputat Vladimir Andronachi, învinuit pentru „rolul de conducător” în tentativa de deposedare a R. Moldova de un imobil amplasat în Odesa

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care se află în arest după ce a fost expulzat din Ucraina, a primit statutul de învinuit „pentru rolul de conducător” al tentativei de deposedare a bunului imobil în care-și are sediul Consulatul R. Moldova la Odesa, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

„Mai exact, acesta este învinuit de procurorii PCCOCS de faptul că a exercitat rolul de conducător în tentativa de deposedare a Moldovei de bunul imobil amplasat în Odesa, Ucraina, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în care-și are sediul consulatul Moldovei. Infracțiunea cercetată s-ar fi desfășurat cu participarea altor persoane, inclusiv cu funcții publice – membri ai unui grup criminal organizat”, se arată în comunicatul publicat de Procuratură.

Potrivit acuzatorilor de stat, în dosarul investigat sunt șase învinuiți, care în acest stadiu al investigațiilor se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Vladimir Andronachi a fost plasat miercuri, 2 noiembrie, în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA).

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, expulzat miercuri dimineață, 2 noiembrie, de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „Frauda bancară” și „Metalferos”, care se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA) și respectiv Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Totodată, potrivit informațiilor oferite atunci de procurori, acestuia urma să-i fie atribuită calitate procedurală și în alte cauze penale, gestionate de PCCOCS, de delapidare a mai multor proprietăți ale R. Moldova din Ucraina.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, a declarat că Vladimir Andronachi a fost anunțat în căutare internațională inclusiv pentru „crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherii în proporții deosebit de mari (cu cauzarea prejudiciilor deosebit de mari pentru „Metalferos”) și spălarea banilor”.

„Totodată, acestuia urmează să-i fie atribuită calitate procedurală în alte cauze penale, gestionate de PCCOCS, de delapidare a mai multor proprietăți ale R. Moldova din Ucraina”, a precizat Emil Gaitur.

Pe 21 septembrie 2021, PA a obținut un mandat de arestare pentru 30 de zile pentru Andronachi, emis de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în dosarul „frauda bancară”, menționează șefa PA, Veronica Dragalin.

„(…) Conform datelor oficiale din R. Moldova, Vladimir Andronachi a ieșit din țară pe 5 iulie 2021. Pe 21 septembrie 2021, Procuratura Anticorupție a obținut un mandat de arest pe 30 de zile, emis de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în dosarul „frauda bancară”, care îl învinuiește pe Vladimir Andronachi de escrocherie și spălare de bani. Două zile mai târziu, pe 23 septembrie 2021, în conformitate cu un demers de la CNA, R. Moldova a transmis o solicitare către INTERPOL de anunțare în căutare internațională cu scopul arestării și extrădării în R. Moldova. În luna iulie 2022, fostul deputat a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL pentru a fi arestat și extrădat în R. Moldova (…)”, a declarat Veronica Dragalin.

Miercuri dimineață, 2 noiembrie, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare internațională de INTERPOL în luna iulie, a fost reținut pe sensul de intrare în R. Moldova, prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”.

„Acesta a fost condus la Procuratura Anticorupție. Amintim că în privința lui există mandat de arest”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Ulterior, șefa PA a anunțat că autoritățile din Ucraina l-au declarat pe Vladimir Andronachi drept persoană indezirabilă și l-au expulzat de pe teritoriul lor.

„(…) Încă nu avem toate detaliile oficiale, dar înțelegem că decizia de a-l expulza din țară s-a bazat pe doi factori: în primul rând, este cunoscut faptul că Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc, care de săptămâna trecută se fală pe lista sancțiunilor SUA pentru rolul său în corupția sistemică din R. Moldova. În al doilea rând, având în vedere starea de război, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țara lor (…)”, a afirmat Veronica Dragalin.

Pe 8 iulie 2022, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL, fiind vizat în dosarul „Metalferos” și în dosarul „Frauda bancară”.

ZdG a scris anterior că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu „Metalferos”, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Aici apare și numele lui Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM. DETALII AICI