Principală  —  IMPORTANTE   —   Pre-Vetting: Curățarea sau blocarea justiției?…

Pre-Vetting: Curățarea sau blocarea justiției? Povestea unei judecătoare care nu l-a promovat

Judecătoarea Marina Rusu se numără printre cei 28 de judecători aspiranți la o funcție în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, organul de autoreglementare al judecătorilor. A trecut printr-o procedură nou instituită, numită Pre-Vetting, care presupune verificarea integrității și eticii profesionale, dar nu a fost promovată. Doar cinci candidați din rândul judecătorilor au trecut evaluarea.

Magistrata susține că o curățare a sistemului judecătoresc este necesară, dar critică activitatea Comisiei de Pre-Vetting, formată din experți naționali și internaționali.

Comentariul Comisiei Pre-Vetting, în legătură cu declarațiile judecătoarei Marina Rusu, oferit la solicitarea ZdG:

„În legătură cu declarațiile făcute de candidata la functia de membră în CSM, Marina Rusu, Comisia Pre-Vetting informează că a emis o decizie în privința Marinei Rusu și această decizie este publică. Dat fiind faptul că, candidata Marina Rusu a depus o contestație împotriva deciziei Comisiei la Curtea Supremă de Justiție, iar recursul este încă pe rol, Comisia Pre-Vetting consideră prudent să nu reacționeze la comentariile formulate de aceasta”.