Principală  —  IMPORTANTE   —   Pre-Vetting: Curățarea sau blocarea justiției?…

Pre-Vetting: Curățarea sau blocarea justiției? Povestea unei judecătoare care nu l-a promovat

Judecătoarea Marina Rusu se numără printre cei 28 de judecători aspiranți la o funcție în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, organul de autoreglementare al judecătorilor. A trecut printr-o procedură nou instituită, numită Pre-Vetting, care presupune verificarea integrității și eticii profesionale, dar nu a fost promovată. Doar cinci candidați din rândul judecătorilor au trecut evaluarea.

Magistrata susține că o curățare a sistemului judecătoresc este necesară, dar critică activitatea Comisiei de Pre-Vetting, formată din experți naționali și internaționali.

Podcast ZdCe poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privit pe canalul nostru de Youtube.

Comentariul Comisiei Pre-Vetting, în legătură cu declarațiile judecătoarei Marina Rusu, oferit la solicitarea ZdG:

„În legătură cu declarațiile făcute de candidata la functia de membră în CSM, Marina Rusu, Comisia Pre-Vetting informează că a emis o decizie în privința Marinei Rusu și această decizie este publică. Dat fiind faptul că, candidata Marina Rusu a depus o contestație împotriva deciziei Comisiei la Curtea Supremă de Justiție, iar recursul este încă pe rol, Comisia Pre-Vetting consideră prudent să nu reacționeze la comentariile formulate de aceasta”.