Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Dosarul ambulanțelor”: Directorul CNAMUP va…

„Dosarul ambulanțelor”: Directorul CNAMUP va sta în arest până la 14 noiembrie. Ce spune procurorul

Curtea de Apel Chișinău a decis luni, 28 octombrie, schimbarea măsurii preventive în cazul directorului Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Boris Golovin, care a fost plasat, la 17 octombrie, în arest la domiciliu. Astfel, instanța a decis că fostul deputat democrat va sta în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) până la 14 noiembrie.

Procurorul Mihail Ivanov a explicat pentru ZdG că arestul la domiciliu i-ar putea permite lui Golovin să influențeze alte persoane în cadrul urmăririi penale.

„Am contestat cu recurs, deoarece încheierea instanței de fond, în primul rând, conținea mai multe inexactități. În special, arestul la domiciliu este prevăzut de art. 188 din Codul de procedură penală și una dintre condițiile obligatorii este faptul că învinuitul nu poate părăsi locuința sa. Instanța a indicat, probabil, dintr-o eroare, o cu totul altă adresă, care nu avea absolut nimic în comun cu învinuitul și acesta nu putea să execute această măsură preventivă”, a declarat reprezentantul Procuraturii Anticorupție pentru ZdG.

Ivanov mai spune că unele date, precum cele privind starea de sănătate, nu erau probate și nu puteau fi deduse din materialele existente în momentul examinării demersului.

„Măsura preventivă arestul la domiciliu este o măsură alternativă a arestării preventive și se aplică în cazuri excepționale, atunci când se impune aplicarea arestării preventive, însă, din cauza vârstei înaintate, a stării sănătății sau a altor circumstanțe învinuitul nu poate fizic să se afle sub măsură de arest preventiv. Noi am considerat că nu sunt aceste circumstanțe și am contestat cu recurs”, a precizat procurorul.

Directorul CNAMUP a fost reținut pentru 72 de ore la 15 octombrie, fiind bănuit de „instigarea la abuz de serviciu săvârșit în interesul altor persoane și soldat cu urmări grave” în dosarul privind procurarea celor 69 de ambulanțe. Conform unui comunicat emis de CNA, el ar fi fost implicat în returnarea către agentul economic câştigător a unei sume de peste 2 milioane de lei, „bani care ar fi constituit penalităţile, aplicate companiei pentru multiplele nereguli, admise în procesul de executare a contractului, dar care nu au mai rămas în conturi pentru că, în urma unei indicaţii, ar fi fost restituiţi. Potrivit anchetatorilor, această sumă constituie prejudiciul cauzat statului în urma achiziţionării ambulanţelor”.

La 17 octombrie, Golovin a fost plasat în arest al domiciliu.