Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi procurori anticorupție au demisionat…

Doi procurori anticorupție au demisionat din sistem. Ce avere și donații generoase declară

Doi procurori anticorupție au fost eliberați din sistem în baza propriilor cereri de demisie. Este vorba despre fostul interimar al PCCOCS, Dorin Compan și procurorul Lilian Rudei. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către procurorul din cadrul Procuraturii Generale (PG), Maria Vieru.

Dorin Compan a fost eliberat din sistem, din proprie inițiativă, începând de azi, 7 februarie. Am încercat să obținem o reacție însă acesta avea telefonul deconectat. Dorin Compan a exercitat funcția de interimar al PCCOCS începând cu septembrie 2019, până în decembrie 2019. Începând cu decembrie 2019, atunci când au avut loc verificările în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS, Compan a revenit în funcția de procuror anticorupție.

Procurorul Dorin Compan a gestionat anterior mai multe dosare de rezonanță, activând în cadrul PA din 2007. El a fost procurorul care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama sau fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

Donații generoase de la părinți

ZdG a scris anterior că, în perioada în care a activat la PA, procurorul Compan a beneficiat de mai multe donații generoase. Potrivit informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru 2018, procurorul ar fi primit remitențe de la „părinte aflat peste hotare” în valoare totală de 39,7 mii de euro (800 mii de lei), iar în 2016 donațiile de la mama au însumat 6 mii de euro, iar de la evenimentele de familie (cumetrie, zile de naștere) acesta a mai strâns alte 6 mii de euro.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse pentru 2018, Compan declară un salariu anual de aproape 319 mii de lei de la PG. Procurorul mai trece în declarație două apartamente, trei automobile, dintre care unul îl are în posesie.

Procurorul Lilian Rudei a depus și el cerere de demisie din proprie inițiativă, fiind eliberat din sistem începând cu 27 ianuarie. Potrivit magistrat.md, acesta a ocupat funcția de procuror anticorupție începând cu 2005.

La fel ca și Dorin Compan, Lilian Rudei se numără și el printre procurorii ajutați de părinți. În 2017, familia acestuia a obținut donații de 93 de mii de lei, dintre care 50 de mii de lei i-au fost oferiți de mama sa. În 2016 procurorul a declarat că a obținut donații/moșteniri în mărime de 3 300 de euro, iar soția sa – 1 800 de euro. Donații de la părinți au venit în bugetul procurorului și în 2015, atunci când părinții i-au oferit 5 200 de euro, dar și în 2014, atunci când donații s-au ridicat la 6 100 de euro.

În declarația de avere și interese personale pentru 2020, Lilian Rudei declară un salariu anual de 514 mii lei de la PG, o vilă de 125 m2, dar și un automobil de model Toyota Sienna, a cărui valoare ar fi de 10 mii de euro.

Anterior, ZdG a scris că din organele procuraturii a demisionat și procurorul anticorupție, Eugen Rurac, care a gestionat în ultimele luni dosarul lui Ion Druță, care deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) sau dosarul Metalferos, în care au fost stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei. Tot Rurac a fost cel care a renunțat, într-un final, la învinuirea adusă actualei judecătoare la Curtea Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Eugeniu Rurac

Cererea de demisie a lui Rurac a fost depusă pe 13 ianuarie, dar a intrat în vigoare la 29 ianuarie 2020, chiar de ziua profesională a procurorilor. Surse din cadrul Procuraturii au precizat că acestuia i s-ar fi „sugerat” să plece din sistem.

Foto: magistrat.md