Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Manole cere revizuirea hotărârii…

DOC Manole cere revizuirea hotărârii prin care Țurcan a fost ales președinte al CC

În dimineața zilei de marți, 20 august, judecătoarea Domnica Manole a depus o cerere prin care solicită revizuire hotărârilor de ieri privind alegerea lui Vladimir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale și a Liubei Șova drept persoană care va exercita atribuțiile lui Țurcan în absența acestuia.

Domnica Manole argumentează solicitarea prin faptul că ulterior procedurii de adoptare a hotărârii „au devenit cunoscute parțial rezultatele manifestării votului secret la alegerea președintelui CC”, existând „suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate”.

„Or, suspiciunile care planează în privința legalității adoptării hotărârilor revizuirea cărora se solicită nu pot fi verificate și înlăturate în alt mod decât în cadrul procedurii de revizuire”, motivează demersul Domnica Manole.

Alegerea la 19 august a deputatului socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale a generat un val de critici în rândul exponenților de vârf ai Blocului ACUM.

Judecătoarea CC Liuba Șova a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”.

Aceasta a făcut public și un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlamentului.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.