Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătoarea Victoria Sanduța, transferată…

DOC Judecătoarea Victoria Sanduța, transferată la o altă instanță fără acordul ei, câștigă procesul intentat împotriva CSM

Victoria Sanduța. Foto: ZdG

Judecătoarea Victoria Sanduța câștigă procesul intentat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a cerut anularea hotărârii prin care, în martie 2019, a fost transferată, fără acordul ei, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, specializat în materie civilă, la sediul Ciocana, specializat în materie contravențională şi activitatea judecătorului de instrucţie. O încheiere în acest sens a fost dictată de Curtea Supremă de Justiție, la 2 iunie curent.

La 26 martie 2019, CSM a aprobat hotărârea cu privire la demersul președintelui Judecătoriei Chișinău Radu Țurcanu referitor la transferul unor judecători de la sediul Centru la sediul Ciocana. Printre cei trei judecători transferați se număra și magistrata Victoria Sanduța. La 27 martie 2019, șeful adjunct al Secretariatului Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, i-a adus la cunoștință judecătoarei hotărârea CSM prin care a fost transferată de la sediul Centru, specializat în materie civilă, la sediul Ciocana, specializat în materie contravențională şi activitatea judecătorului de instrucţie.

Victoria Sanduța a menționat că a fost surprinsă de această hotărâre, dat fiind faptul că până la acel moment nu a cunoscut despre faptul posibilului transfer, nu a fost contactată, anunţată, preavizată nici înainte, nici în ziua emiterii hotărârii de către președintele Judecătoriei Chişinău, Radu Țurcanu, nici ulterior, la solicitarea sa, nu ia fost comunicat vreun act prin care a fost desemnată în calitate de judecător de instrucțieşi în baza căror criterii.

Magistrata a acuzat că hotărârea CSM în partea ce ţine de transferul său de la sediul Centru la sediul Ciocana este ilegală, emisă cu încălcarea procedurii şi a normelor legale, precum şi contrară principiului independenţei şi inamovibilității judecătorului, motiv pentru care solicită anularea acesteia.

Astfel, aceasta a contestat în instanța de judecată hotărârea CSM, iar prin hotărârea Curţii de Apel Chișinău din 14 decembrie 2020, s-a admis integral acțiunea. CSM a insistat în continuare asupra transferării ei, astfel, la 13 ianuarie 2021, a depus recurs împotriva hotărârii din 14 decembrie 2020 a Curții de Apel Chişinău.

La 2 iunie curent, un complet de judecători ai Curții Supreme de Justiție, cu magistrata Tamara Chişca-Doneva, în calitate de președintă, și judecătorii Victor Burduh și Nicolae Craiu, a declarat inadmisibil recursul depus de CSM.