Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a pus punct…

DOC CSJ a pus punct în dosarul coruperii deputaților. Ce decizie a fost luată și cine stă după gratii

Colaj ZdG

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dictat verdictul final în dosarul coruperii deputaților. Magistrații CSJ au respins recursurile declarate de inculpații Vitalie Burlacu și Irina Baglai împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 10 aprilie 2017, respectiv pe numele acestora rămân în vigoare pedepsele aplicate de instanța de apel. Cei doi sunt recunoscuți vinovați de tentativă de corupere a unui parlamentar pentru ca acesta să părăsească coaliția din care face parte și să nu voteze „legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”.

Fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, iar modelul Irina Baglai a primit o pedeapsă cu opt ani de închisoare și 180 de mii de lei amendă, prin decizia Curții de Apel din 10 aprilie 2017. Respectivele pedepse le-au menținut și judecătorii Nicolae Gordilă, Constantin Alerguş și Ion Guzun de la CSJ la 17 iulie curent.

„Colegiul penal reţine că instanţa de apel, în baza probelor administrate legal de către organul de urmărire penală, pe care suplimentar şi minuţios leau verificat în şedinţele de judecată, le-a dat o apreciere justă din punct de vedere al pertinenţei, concludenţei, utilităţii, veridicităţii şi coroborării reciproce, stabilind cu certitudine toate aspectele de fapt şi de drept, corect ajungând la concluzia privind vinovăţia inculpaţilor în săvârşirea infracţiunilor incrimnate, încadrarea juridică a acţiunilor acestora fiind justă”, scrie în decizia motivată a Curții Supremă de Justiție, citită la 18 august, prin care sunt respinse recursurile ordinare declarate de inculpați.

În prezent, în detenție se află doar Vitalie Burlacu, potrivit Procuraturii Anticorupție, fiind reținut încă în decembrie 2016. Irina Baglai s-ar afla în libertate, cel puțin acest lucru denotă dintr-un răspuns al IGP, remis la o solicitare a ZdG.

IGP ne-a informat că Irina Baglai nu este plasată în detenție, deși o sentință executorie pe numele acesteia există din aprilie 2017, și nici nu este anunțată în căutare națională. Potrivit IGP, instanța de judecată urma să ia o decizie privind anunțarea Irinei Baglai în căutare națională, dar nu cunoaște motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

În martie 2014 un deputat PLR, doi PLDM și alți șapte parlamentari din componența de atunci a Legislativului urmau să părăsească fracțiunile din care fac parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele Legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou Guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau să fie remunerați cu câte 250 de mii USD, bani care veneau de la „prietenii din Rusia”. Scenariul este descris în sentință motivată dictată de prima instanță. Pentru realizarea scenariului, Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”, a apelat la ex-viceministrul MAI și fostul său șef, Ghenadie Cosovan. Cel din urmă, deși cunoștea încă din ianuarie 2014 despre intențiile lui Burlacu, s-a adresat la CNA abia la 6 martie 2014, iar o zi mai târziu Burlacu și Irina Baglai au fost prinși în flagrant.

Persoanele respective ar fi fost gata să plătească câte 250 de mii USD unor aleşi ai poporului, ca aceştia să-şi părăsească partidele în ajunul semnării şi ratificării în Parlament a Acordului de Asociere R. Moldova-UE. Ulterior, pe 13 martie 2014, CNA a mai anunţat că, într-o bancă din Chişinău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închiriat de Irina Baglai. Potrivit procurorilor, banii urmau să fie transmiși de Baglai, prin intermediul unui intermediar  care se cunoștea cu membrii fracțiunii PLDM din Parlamentul R. Moldova, către doi deputați PLDM pentru ca aceștia să părăsească fracțiunea din care făceau parte.

Irina, împreună cu Vitalie Burlacu, fost poliţist, au stat mai bine de 10 luni în izolator, până în ianuarie 2015.

Anterior, PG anunța că unul dintre inculpaţi a declarat în şedinţa de judecată din 10 aprilie 2017 că Veaceslav Platon ar fi organizatorul care intenţiona să corupă deputatul pentru ca acesta să părăsească coaliţia de guvernare.

Procurorul de caz, Vitalie Galeru, a refuzat atunci să ofere detalii sau să confirme implicarea lui Platon în tentativa de corupere a deputaților, invocând faptul că inculpații au făcut mai multe declarații importante în timpul ultimelor ședințe, care sunt elucidate în cadrul altei cauze penale privind autorii tentativei de corupere.

Contactată, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, a declarat că urmărirea penală în cauza care investighează cine sunt autorii tentativei de corupere a deputaților urmează a fi reluată imediat ce a fost pronunțată decizia motivată a CSJ, deoarece Vitalie Burlacu, care în prezent se află în detenție, nu mai are statut de inculpat, ci de condamnat, respectiv va putea fi audiat ca martor.