Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Articolele din Codul de…

DOC Articolele din Codul de Procedură Penală pentru care avocații lui Filat cer sesizarea Curții Constituționale

Avocații fostului premier Vladimir Filat au cerut instanței de judecată sesizarea Curții Constituționale în vederea examinării constituționalității a trei articole din Codul de Procedură Penală. Solicitarea a venit la prima ședință de judecată din dosarul Filat, examinat în ședință publică la Judecătoria Chișinău, de un complet de judecători. 

Apărătorii au ridicat excepția de neconstituționalitate în privința articolelor 342, 346 și 352 din Codul de Procedură Penală.

Vedeți, mai jos, ce prevăd articolele din Codul de Procedură Penală, invocate de apărătorii lui Vladimir Filat.

Articolul 342. Încheierile instanţei judecătoreşti
(1) Toate chestiunile care apar în timpul judecării cauzei se soluţionează prin încheiere a instanţei de judecată.
(2) Încheierile privind măsurile preventive, de ocrotire şi asiguratorii, recuzările, declinarea de competenţă, strămutarea cauzei, dispunerea expertizei, precum şi încheierile interlocutorii, se adoptă sub formă de documente aparte şi se semnează de judecător sau, după caz, de toţi judecătorii din completul de judecată.
(3) Încheierile instanţei asupra celorlalte chestiuni se includ în procesul-verbal al şedinţei de judecată.
(4) Încheierile date pe parcursul judecării cauzei se pronunţă public.

Articolul 346. Examinarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor
La soluţionarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor înaintate de către părţi la şedinţa preliminară, părţile îşi expun opiniile asupra chestiunii în cauză. În cazul în care cererile, demersurile sau recuzările au fost respinse, ele pot fi înaintate repetat în şedinţă la judecarea cauzei.

Articolul 352. Desfăşurarea şedinţei preliminare şi adoptarea încheierii
(1) Şedinţa preliminară începe cu anunţarea numelui şi prenumelui judecătorului sau, după caz, al judecătorilor completului de judecată, al procurorului şi grefierului. După aceasta, pe marginea chestiunilor prevăzute în art.346-351, îşi exprimă opiniile reprezentanţii părţii acuzării, apoi ai părţii apărării. Preşedintele şedinţei de judecată poate pune întrebări părţilor în orice moment. Cu privire la propunerile, cererile şi demersurile înaintate de părţi, fiecare din participanţii la şedinţă este în drept să-şi expună opinia sa.
(2) Desfăşurarea şedinţei preliminare se consemnează într-un proces-verbal în conformitate cu prevederile art.336, care se aplică în mod corespunzător. Procesul-verbal se semnează de către preşedintele şedinţei şi grefier.
(3) Instanţa de judecată soluţionează, prin încheiere, chestiunile prevăzute în art.346 – 351.
(4) În cazul în care şedinţa preliminară se ţine de către un singur judecător, el poate adopta încheierea respectivă imediat în şedinţă sau anunţă întrerupere pentru a o adopta, apoi o pronunţă public.
(5) În cazul în care şedinţa preliminară se efectuează de un complet de judecători, încheierea respectivă se adoptă în camera de deliberare.
(6) Încheierea adoptată în şedinţa preliminară este definitivă.

Vedeți, în acest video, cum explică Victor Munteanu, unul dintre avocații fostului premier, decizia de a sesiza Curtea Constituțională

Vlad Filat a fost escortat astăzi, 6 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În deschiderea ședinței, întrebat de magistrați dacă solicită ca jurnaliștii să deconecteze camerele de luat vederi, Filat a menționat că nu are secrete. Fostul premier a declarat că nu îi sunt clare învinuirile ce i se aduc și că vrea să facă declarații în fața presei.