Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii referitor la perchezițiile desfășurate…

Detalii referitor la perchezițiile desfășurate la posturile vamale Sculeni și Leușeni

cna.md

Reprezentanții CNA și ai Procuraturii Anticorupție au venit cu mai multe detalii referitor la perchezițiile desfășurate astăzi, la posturile vamale Sculeni și Leușeni.

„Operațiunea s-a desfășurat în cadrul unei cauze penale intentate în ianuarie, anul curent. Cauza penală vizează mai multe infracțiuni: fals în actele publice, abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, luare și dare de mită. În cadrul investigațiilor au fost depistate mai multe acte de corupție, care se referă la primirea de către angajații serviciului vamal a diferitelor sume de bani (de la 20 până la 650 de euro) pentru a nu documenta încălcările efectuate de transportatori la folosirea carnetelor.

Operațiunea de astăzi a început la ora 6 dimineața. Au au fost făcute 44 de percheziții în imobile, 8 percheziții în automobile și 15 în autocare. Au fost ridicate documente, ce, ulterior, urmează să fie examinate. Ca rezultat a acestor percheziții au fost  reținuți 14 vameși, 3 polițiști din Poliția de Frontieră, 6 administratori sau gestionari ai agenților economici și 7 șoferi. Toate persoanele reținute se află  în Izolatorul de Detenție Provizorie. În timp de 72 de ore procurorii urmează să decidă dacă intentează învinuirea sau nu și, ulterior, să solicite mandat de arest pe numele lor”, a declarat Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei urmărire penală a CNA.

Potrivit lui, unele persoane reținute au colaborat cu organele de urmărire penală și au explicat cum se desfășurau aceste acțiuni. „Transportatorii de pasageri, pentru a nu obține licența de rute autorizate care costă de la 5000 până la 9000 de euro pentru o rută și de aceea, cumpărau fraudulos carnete interbus. Vameșii trebuiau să protocoleze aceste încălcări, să întocmească procese verbale și să aplice amendă de 1400 de lei pentru șofer și 9000 de lei pentru persoane juridice. Însă, ei nu făceau acest lucru…”, a declarat Zumbreanu.