Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre magistrata care va…

Detalii despre magistrata care va asigura interimatul funcției de vicepreședintă a CSJ – DOC

Magistrata Svetlana Filincova a fost desemnată de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de vicepreședintă interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ), președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, pe perioada suspendării din funcție a judecătoarei Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită.

Ziarul de Gardă a analizat activitatea și averea magistratei Svetlana Filincova și vă prezintă cele mai relevante informații.


Conform magistrat.md, Svetlana Filincova activează în organele procuraturii din anul 2007, atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la CSJ. În 2012 a fost desemnată în funcția de vicepreședintă a CSJ, iar trei ani mai târziu, pe 7 aprilie 2015, CSM a propus Parlamentului R. Moldova eliberarea lui Filincova din funcţia de vicepreşedintă a CSJ şi preşedintă a Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, în baza cererii de demisie.

Plecarea ei din aceste funcții a coincis cu acuzațiile aduse de Victor Micu, fostul președinte al CSM, precum că aceasta ar fi fraudat sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor la CSJ.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, depusă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), magistrata Svetlana Filincova a ridicat în 2021 venituri salariale în valoare de 333 621 de lei, precum și 396 554 de lei din pensie și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.

Familia Filincova deține trei extravilane: o casă de locuit de 166,2 de metri pătrați, care ar valora 2 174 068 de lei, precum și o avere imobilă de 36,2 de metri pătrați, care ar valora 119 708 de lei. Totodată, familia Filincova deține în proprietate un autoturism de model Toyota Auris, care ar valora 50 mii de lei.

570-svetlana-filincova4

În anul 2016, ZdG a scris despre casa de lux a judecătoarei Svetlana Filincova.

În decembrie 2012, Svetlana Filincova și soțul său, avocatul Anatoli Filincov, se mutau în casă nouă, pe str. Lăpușnei din Chișinău. Imobilul a fost cumpărat de cei doi soți încă nefinisat și a fost dat în exploatare în luna ianuarie 2013. În declarația de avere a judecătoarei din 2013, aceasta susținea că și-a cumpărat casa de lux cu doar 420 mii de lei (!), deși prețul ei de piață era de 4-5 milioane de lei. În martie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că Filincova nu a declarat mai multe bunuri, inclusiv un Porsche Cayenne, pe care-l arenda, dar și mai multe conturi bancare. Totuși, Judecătoria Râșcani a anulat actul de control al CN. După controlul CNI, în declarația de avere pe anul 2015, magistrata Filincova și-a schimbat însă valoarea casei, de la 420 de mii de lei – la 2,1 milioane de lei.

Pe 15 aprilie 2022, președinta interimară a CSJ, Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendată din funcție. 

(foto, doc) Cum arată casele judecătorilor de la CSJ