Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Descinderi în penitenciarul din Soroca…

Descinderi în penitenciarul din Soroca și în alte raioane din nordul țării. Două milioane de lei, obținuți de deținuți pentru „Machena”

Sursa: PCCOCS

Oamenii legii au desfășurat 15 percheziții în penitenciarul din Soroca și în alte raioane din nordul țării, într-un dosar care vizează organizația criminală condusă de hoțul în lege „Machena”. Lunar, în conturile organizației erau transferați sume de circa două mii de lei, iar în unele cazuri erau transferați și până la 60 de mii de lei, iar în ultima jumătate de an, potrivit probelor cercetate preliminar, ar fi fost acumulați ilegal circa 2 milioane de lei.

Astfel, în cadrul perchezițiilor la șase deținuți și cinci apropiați ai lor din libertate, desfășurate cu sprijinul angajaților „Fulger” și ai sistemului penitenciar, au fost ridicate telefoane mobile, dispozitive de înregistrare a informației și mai multe înscrisuri de ciornă, care ar confirma unele tranzacții bănești.

Mai exact, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), banii colectați pentru susținerea organizației criminale proveneau din participarea deținuților la jocurile de cărți, „de altfel interzise în penitenciare”. Astfel, lunar în conturile organizației erau transferați sume de bază de circa două mii de lei, iar în unele cazuri, în funcție de capacitatea financiară a deținutului, erau transferați și până la 50-60 de mii de lei.

„Aceștia erau șantajați de către autoritățile criminale să participe la jocurile în cărți, iar în haznaua organizației criminale urmau să transfere a patra sau a treia parte din câștigul ilegal obținut. Iar în cazul în care unii refuzau să participe la jocurile de noroc, erau șantajați să contribuie la bugetul organizației cu un procentaj din veniturile rudelor care au afaceri în libertate”, conform PCCOCS.

Datele preliminare comunicate de PCCOCS arată că circa 80% din deținuții penitenciarului din Soroca, cu peste 500 deținuți, participau forțat la bugetul organizației criminale. În caz contrar, deținuții care refuzau și această formă de „cooperare” ar fi fost șantajați prin amenințare și violență de către autoritățile criminale să depună cerere la administrația penitenciarului din Soroca pentru transfer în izolare de comunitatea celorlalți deținuți.

Astfel, din decembrie 2022 și până în prezent, adică în aproximativ 7 luni, potrivit probelor cercetate preliminar, ar fi fost acumulați ilegal circa 2 milioane de lei.

În continuare, urmează ca șase deținuți din penitenciarul din Soroca și cinci apropiați ai lor din libertate să fie audiați la PCCOCS. Printre aceștia se regăsește și un fost „supraveghetor” al organizației criminale din același penitenciar, eliberat înainte de termen în primăvara acestui an, după ce în 2017 a fost condamnat pentru circulație de droguri, fără scop de înstrăinare, la peste 10 ani închisoare. Dintre deținuții actuali vizați în dosar, aceștia-i ispășesc pedeapsa pentru aceeași infracțiune, precum și pentru omor, furt, tâlhărie; unii din aceștia sunt condamnați din anul 2012, iar cei mai recenți din 2019, cu termenul maxim de eliberare stabilit în 2030.

Audierea acestora va viza cercetarea participării lor în crearea organizației criminale și pentru organizarea dezordinilor în penitenciar. Între timp, aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției și alte drepturi procedurale, potrivit legii.