Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputatul socialist Radu Mudreac, cercetat…

Deputatul socialist Radu Mudreac, cercetat într-o cauză penală privind bănuiala rezonabilă de spălare de bani în proporții deosebit de mari, pus sub învinuire

Foto: Facebook/Radu Mudreac

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, în după amiaza zilei de vineri, 22 aprilie, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire pe Radu Mudreac, deputatul socialist căruia joi i-a fost ridicată imunitatea, pentru faptul spălării banilor.

Potrivit procurorilor, deputatul, invocând motive de sănătate, a refuzat să facă declarații cu privire la acuzația care i-a fost înaintată, rezervându-și dreptul de a face declarații ulterior. Actualmente, Radu Mudreac este cercetat în stare de libertate, fiindu-i aplicată măsură neprivativă de libertate.

Potrivit PA, cauza penală a fost pornită în august 2021, la sesizarea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Faptele investigate datează începând cu anul 2011, atunci când Mudreac era fondator și administrator al unei societăți cu răspundere limitată, și acționând de comun acord cu alte persoane, a întocmit contracte fictive de împrumut cu diferite persoane fizice, în sumă de 3 200 000 de lei.

De asemenea, în noiembrie 2014, compania reprezentată de persoana învinuită a întocmit încă un pretins contract de împrumut cu o altă persoană fizică, în sumă de 376 700 lei. Conform acuzației, în perioada decembrie 2014-octombrie 2015, soția lui Mudreac a întocmit 16 contracte fictive de împrumut cu diferite persoane fizice în sumă totală de 4 700 000 lei pentru edificarea unei construcții comerciale din Chișinău. Tot în perioada anului 2015, Mudreac, acționând în baza procurilor eliberate din numele soției, a depus în conturile bancare ale agentului economic o parte din mijloacele financiare indicate mai sus, provenite din împrumuturile fictive.

Pe 21 aprilie, deputatul socialist Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară. Cu o solicitare în acest sens a venit procurorul general interimar, Dumitru Robu, la ședința Parlamentului. Dumitru Robu a cerut deputaților ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, efectuării perchezițiilor și trimiterii în judecată a parlamentarului fracțiunii PSRM Radu Mudreac.

ZdG a scris, în martie 2021, despre faptul că Radu Mudreac, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), locuiește într-un imobil de milioane, cu două etaje, amplasat în sectorul Buiucani al capitalei. Acesta fost construit de familia deputatului începând cu anul 2017, pe un teren procurat de alesul poporului pentru suma de 35 de mii de euro.

În declarațiile sale de avere anterioare, deputatul a indicat că acesta ar avea o valoare de 978 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 45 de mii de euro. În realitate, imobilul valorează de cel puțin cinci ori mai mult.

ZdG a localizat anterior imobilul și a constatat că edificarea unei case similare costă, la prețul de piață, de câteva ori mai mult decât prețul indicat de către deputat în actele oficiale și depășește veniturile raportate de familia Mudreac în perioada în care aceasta a fost construită. 

Pe 15 martie 2021, inspectorul de integritate al ANI Andrian Fetescu a constatat o „diferență vădită” în mărime de 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către alesul poporului și familia deputatului Radu Mudreac pe parcursul anilor 2014-2016.