Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea de Apel Chișinău menține…

Curtea de Apel Chișinău menține o decizie a primei instanțe de confiscare a peste 28 de milioane de lei, într-un dosar de spălare de bani

Imagine simbol

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni, 4 noiembrie, într-un comunicat de presă, despre menținerea unei hotărârii a primei instanțe de confiscare a peste 28 000 000 de lei din activități în domeniul pariurilor sportive.

„Deși inculpatul nu a fost de acord cu hotărârea primei instanțe în acest dosar de spălare de bani și evaziune fiscală, Curtea de Apel Chișinău a reexaminat probele procurorilor PCCOCS și a menținut hotărârea de confiscare a acestor bani, precum și sechestrele aplicate de peste 35 000 000 de lei. Sechestrele urmează să fie valorificate de stat, în cazul în care suma în cauză nu va fi achitată benevol”, notează PCCOCS.

În iulie 2023, procurorii anunțau că un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost condamnat la șase ani de închisoare, cu aplicarea sechestrelor de peste 35 de milioane de lei, într-un dosar de spălare de bani.

Bărbatul este din Chișinău, iar în 2014-2017 avea funcția de administrator prin procură al unei întreprinderi din offshore în domeniul jocurilor de noroc de tip pariuri sportive, desfășurate pe internet. Urmărirea penală a pornit în 2016, iar în 2018 procurorul PCCOCS l-a trimis pe bărbat pe banca acuzaților.

„Așa cum în Moldova jocurile de noroc de tip pariuri sportive pot fi organizate doar de către stat, acesta și-a camuflat faptele prin faptul că plățile pentru pariuri încasate de compania din offshore erau procesate de o altă companie din R. Moldova, după ce participanții la jocuri efectuau plata prin terminalele publice din magazine, localuri sau alte locații. 

Ulterior, acesta coordona convertirea din portmonee electronice în lei, urmată de transferarea banilor încasați de acea companie pe conturi din Germania și Liechtenstein ale companiei din străinătate, care desfășurarea jocurile de noroc de tip pariuri. Prin urmare, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), inculpatul a fost condamnat pentru spălare de bani la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 6 ani”, informa atunci Procuratura.

De asemenea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a păstrat sechestrele aplicate anterior la solicitarea procurorului și a dispus confiscarea sumei de bani care a fost obținută și transferată în străinătate –aproape 28 000 000 de lei. 

Conform PCCOCS, la această sumă se adaugă și sechestrul aplicat pe o jumătate de apartament din Chișinău, o jumătate de teren dintr-un oraș din centrul republicii și trei automobile de lux, precum și peste 7 300 000 de lei de pe conturile electronice ale companiei din străinătate, pe platforma gestionată de compania din R. Moldova, care încasa plățile de pe terminalele publice.

Totodată, pe lângă cei aproape 28 000 000 de lei, judecătorul a dispus ca după intrarea în vigoare a sentinței, cei peste 700 000 de lei ridicați la perchezițiile din 2016 din casa bărbatului urmează să fie confiscați și ei în folosul statului.

În ceea ce privește activitatea ilegală de desfășurare a jocurilor de noroc de tip pariuri sportive, inculpatul nu a putut fi tras la răspundere, așa cum între timp a intervenit termenul de prescripție. Urmare a pronunțării sentinței, bărbatul a fost reținut din sala de judecată și plasat în arest, conform PCCOCS.