Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM solicită șefului statului să…

CSM solicită șefului statului să anuleze decretul prin care Gheorghe Balan a fost demis din sistemul judecătoresc

Gheorghe Balan

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat astăzi, 24 septembrie, cererea ex-judecătorului Gheorghe Balan, actual șef interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), de a fi repus în drepturi.

Se întâmplă după ce la 16 iulie, Gheorghe Balan a obținut la Curtea de Apel Chișinău anularea deciziei CSM din 16 octombrie 2018 prin care a fost demis din funcția de magistrat.

Respectiv, conform hotărârii de astăzi, CSM urmează să transmită lui Igor Dodon hotărârea Curții de Apel Chișinău pentru ca șeful statului să-și anuleze decretul din 28 decembrie 2018 prin care l-a demis pe Gheorghe Balan din sistem.

„Din momentul în care o să fie emis decretul o să am la dispoziție 30 de zile ca să decid ce fac mai departe. Când o să am decretul în mână o să discut cu membrii familiei, cu prietenii și toți cei care din 20 aprilie 2018 au fost alături de mine și de familia mea”, a declarat Gheorghe Balan pentru Ziarul de Gardă, întrebat dacă va reveni în sistemul judecătoresc.

Gheorghe Balan, ajuns în ultimii ani în atenția opiniei publice, după ce a comparat justiția din R. Moldova cu o stână, pe politicieni numindu-i „măscăricii de la guvernare care se vor dictatori”, a fost demis, printr-o hotărâre a Colegiului Disciplinar (CD) de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din 20 aprilie 2018, în urma unei plângeri depuse de un primar democrat și de opt consilieri locali.

Citiți și: (doc) Cum a motivat Colegiul Disciplinar demiterea judecătorului Balan

Pe 16 octombrie 2018, CSM a menținut decizia Colegiului Disciplinar. În baza hotărârii Consiliului, la 28 decembrie 2018, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care îl elibera din funcție pe Gheorghe Balan „în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare”.

La 16 iulie, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSM prin care Gheorghe Balan a fost demis din funcția de judecător.

Marți, 23 iulie, CSM a examinat o contestație depusă de Gheorghe Balan într-o altă procedură disciplinară care fusese inițiată în privința sa de către Colegiul Disciplinar, în urma căreia a fost demis, repetat, din funcție, la 18 ianuarie 2019, după emiterea decretului de către președinte. Membrii Consiliului au înlocuit pedeapsa privind „eliberarea din funcție” cu una mai puțin severă – „mustrare”.