Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a decis când va…

CSM a decis când va fi convocată următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor va fi convocată pe 1 martie 2024, ora 10:00. Decizia a fost luată vineri, 29 decembrie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform legislației, CSM anunţă data convocării şedinţei ordinare a Adunării Generale a Judecătorilor cu cel puţin două luni până la data şedinţei, elaborează şi distribuie judecătorilor proiectul agendei şedinţei, care se plasează şi pe pagina web oficială a CSM, cu anexarea materialelor ce urmează a fi examinate.

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a declarat că în cadrul ședinței urmează să fie prezentat raportul de activitate al CSM, dar și al organelor specializate pentru anul 2023. Totodată, urmează să fie aleși membrii CSM și ai organelor specializate din rândul judecătorilor.

„(…) În ultimii ani, convocarea Adunării Generale a Judecătorilor a devenit o chestiune anormală (…). Astăzi suntem în situația să convocăm Adunarea așa cum este prevăzută de lege. Acum putem să o facem din timp, astfel încât toți judecătorii să facă cunoștință cu subiectele incluse în agendă (…)”, a precizat Caraman.

Ultima dată, Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit în ședință în luna aprilie 2023, atunci când au fost aleși actualii membri ai CSM.

Conform legislației, Adunarea Generală a Judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea Generală a Judecătorilor este constituită din judecătorii tuturor instanţelor judecătoreşti.

Votarea membrilor permanenţi şi supleanţi ai CSM, ai Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor este secretă şi se desfăşoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale.