Principală  —  IMPORTANTE   —   Clima: „Nu ne simțim bine…

Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei instanțe privind invalidarea alegerilor locale noi din capitală, a fost „corectă și profesionistă”, deși nu a fost „populară”.

El a declarat, în cadrul ediției din 24 septembrie a emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, că „problema sistemului judecătoresc rezidă în faptul că politicul își permite prea multe etichetări în raport cu justiția și care, într-un final, afectează în mod direct independența acestuia”.

„Justiția nu se face la TV, ci doar în sala de ședință judiciară. Când emite o soluție judecătorească, magistratul are trei aspecte: probele din dosar, legea – în capul mesei și poziția participanților la proces.

Evident, nu ne simțim bine când presa ne etichetează, ne declină și ne numesc cu fel de fel de cuvinte. Aici este un mare regret: organul nostru de autoadministrare judecătorească nu reacționează și uneori se creează impresia că CSM, în loc să apere judecătorii de la atacuri, el ia partea celor care critică.

Nu ne simțim bine, înghițim în sec”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Clima, „încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic exercitat de media și politică asupra justiției”.

Vladislav Clima a subliniat că a fost voința sa de a candida la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, pentru că a vrut să fie „un lider al echipei”, fiind nemulțumit de situația din cadrul instanței.

Acesta a mai spus că a venit în funcție cu „imboldul de a spori comunicarea cu presa”.

Vladislav Clima, unul dintre judecătorii care au menținut decizia primei instanțe de invalidare a alegerilor locale noi din Chișinău în anul 2018, a fost ales președinte al Curții de Apel Chișinău la sfârșitul lunii iulie, decretul de numire a acestuia în funcție fiind semnat de către președintele R. Moldova la începutul lunii septembrie.

În spațiul public au apărut mai multe critici privind numirea acestuia în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.