Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Arestat pentru o însemnare în…

Arestat pentru o însemnare în caiet. Un bărbat deținut la penitenciarul din Tiraspol s-a adresat la CEDO

Un caz de detenție ilegală a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează Promo-LEX. Oleksandr Lypovhenko a fost condamnat la 3 ani de închisoare de către așa-numitele autorități din stânga Nistrului. Bărbatul a fost învinuit de „extremism” pentru o simplă mențiune făcută în caietul său personal.

Potrivit Promo-LEX, bărbatul a fost reținut pentru faptul că și-a notat în caietul personal că „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”.

Potrivit portalului Pitkamnet, bărbatul a fost reținut la 7 iulie 2015 de așa-numita Comisie de Anchetă din Tiraspol, iar la 9 iulie 2015 a fost emis un ordin de arest preventiv. Aceeași sursă mai comunică că bărbatul a stat într-o celulă de 6×4 m.p, unde se mai aflau alți 8 deținuți. Aceștia nu aveau acces la apă potabilă și le era permis să facă duș o dată pe săptămână. De la prima zi de detenție până la mijlocul lunii octombrie 2015, Lypovchenko a ținut greva foamei.

La 31 iulie 2015, el a fost transferat în secția de psihiatrie a Spitalului Republican din Tiraspol, unde a rămas până la 11 august 2015. Ulterior, a fost transferat înapoi la penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.

În acest sens, bărbatul reclamă detenția în condiții inumane, inclusiv tratamentul psihiatric care nu era cerut de starea reclamantului. De asemenea, acesta se află în incapacitate de a obține documente medicale în vederea susținerii cererii sale în fața CEDO.

Printre drepturile lezate, reclamantul a invocat violarea dreptului la libertate și siguranță; dreptul la judecată în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială; interzicerea torturii.

Bărbatul este cetățean al Ucrainei și în prezent este deținut în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.