Principală  —  IMPORTANTE   —   Agentul guvernamental al R. Moldova…

Agentul guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, despre solicitările Înaltei Curți de la Strasbourg privind dosarul lui Stoianoglo: „Poziția oficială a statului urmează să o formulăm până în septembrie”

magistrat.md

Autoritățile de la Chișinău vor formula o poziție oficială prin care vor răspunde solicitărilor Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe marginea dosarului procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, până în luna septembrie. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către Dumitru Obadă, agent guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO.

Dumitru Obadă a afirmat că cererea Înaltei Curți de la Strasbourg, publicată astăzi de unul dintre avocații lui Stoianoglo, este aceeași care a fost comunicată Ministerului Justiției pe 30 mai.

Potrivit agentului guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, în prezent, autoritățile de la Chișinău evaluează cererea Înaltei Curți.

„(…) Este aceeași cerere, doar că astăzi a fost publicată pe site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului. Partea reclamantului reiterează faptul că CtEDO a publicat cererea reclamantului, care sunt întrebările. Noi urmează până în septembrie să venim cu poziția oficială în procedură necontencioasă în primele trei luni, ulterior procedura contencioasă în cazul în care nu se ajunge la un acord amiabil de reglementare a situației. CtEDO a comunicat Guvernului cu câteva săptămâni în urmă și a cerut explicații în privința procedurilor, în ce măsură au fost respectate rigorile.

Noi urmează să primim răspunsurile autorităților responsabile care au emis procedurile în privința domnului Stoianoglo și să formulăm poziția oficială a statului. Timp de trei luni de la notificare, statul trebuie să dea apreciere – mergem pe cale amiabilă sau intrăm în procedură contencioasă și noi prezentăm poziția, observațiile în contradictoriu alegațiilor reclamantului. Noi suntem la etapa evaluării cât este de justificată cererea adresată, care sunt motivele, solicităm opinia inclusiv a Procuraturii, instanțelor de judecată să vedem care au fost motivele, ca să putem formula o opinie pe marginea subiectului invocat (…)”, a declarat Dumitru Obadă pentru ZdG.

CtEDO a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și a cerut explicații cu privire la dosarul în care acesta este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Informația a fost făcută publică marți, 28 iunie, de către Victor Munteanu, unul dintre avocații procurorului general suspendat, care a menționat faptul că „CtEDO a cerut explicații din partea Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa”.

Totodată, potrivit apărătorului, „autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa (de procuror general) pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției”.

Ulterior, Ministerul Justiției a venit cu o reacție la informațiile publicate de unul dintre avocații lui Stoianoglo.

„În legătură cu încercările de manipulare grosieră a opiniei publice întreprinse de avocaţii domnului Alexandr Stoianoglo, republicăm comunicatul Ministerului Justiției privind cererile nr. 5281/22 și 19371/22, comunicate Guvernului de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului la data de 30 mai 2022.

Astăzi, în spaţiul public au apărut doar comentariile avocaților domnului Stoianoglo pe marginea cererilor făcute publice de CtEDO la data de 20 iunie 2022, fapt care nu schimbă datele problemei. Cum am spus anterior, Ministerul Justiției (Agentul guvernamental) va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către instanţa europeană de contencios a drepturilor omului (până la 22 septembrie 2022), va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate”, a menționat ministerul.

Pe 23 mai curent, după mai bine de trei ore de dezbateri, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

Raportul Comisiei, întocmit pe 130 de pagini, a trecut în revistă activitatea procurorului general suspendat. Membrii Comisiei de evaluare menționează în raport faptul că în perioada exercitării funcției de procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi tolerat „activitățile aparent legale ale propriilor angajați, procurori care au fost antrenați în instrumentarea defectuoasă și contrară legii a procedurilor disciplinare, a cauzelor penale desființate ulterior prin hotărâri judecătorești sau clasate din lipsă de fapte”. O altă concluzie a raportului relevă faptul că dosarele de interes public major ar fi fost examinate superficial sau prin redirecționarea sesizărilor către alți actori, care nu au dispus de competențe instituționale pentru inițierea investigațiilor penale.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în privința căruia este aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.