Poalelungi a jurat să-și îndeplinească cinstit obligațiile de judecător, iar peste câteva ore a fost ales președinte

După ce Mihai Poalelungi a jurat în dimineața zilei de astăzi, 16 martie,  în plenul Parlamentului, să-și îndeplinească cinstit și conștiincios obligațiile de judecător la Curtea Constituțională (CC), în şedinţa plenară a Curții Constituționale din aceeași zi acesta a fost ales în calitate de Preşedinte al Curții, pentru un termen de 3 ani.

Mihai Poalelungi a depus astăzi, 16 martie, jurământul de accedere în funcția de judecător constituțional. În debutul ședinței Parlamentului, acesta a fost invitat la tribuna principală a Legislativului pentru a depune jurământul în fața deputaților, confirm procedurii legale.

„Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”, a citit Mihai Poalelungi. După depunerea jurământului, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a felicitat și i-a dorit mult succes „în serviciul țării și al Constituției”.

În şedinţa plenară a Curții Constituționale din aceeaşi zi, Poalelungi a fost ales în calitate de Preşedinte al Curții, pentru un termen de 3 ani. Potrivit legii, alegerea președintelui Curții are loc prin vot secret.

La 6 martie, curent, Consiliul Superior al Magistraturii a admis numirea lui Mihai Poalelungi în calitate de judecător la Curtea Constituțională, după un concurs în care nu a avut contracandidați.

Într-o declarație oferită pentru Ziarul de Gardă, Mihai Poalelungi a explicat decizia de a pleca de la șefia CSJ în favoarea funcției de judecător CC prin faptul că dorește să ajungă să facă „o mai bună justiție constituțională în R. Moldova”. Acesta a dat asigurări că nu „nu există, așadar, niciun alt motiv care stă la baza acestui pas, așa cum s-a sugerat sau cum s-ar putea sugera în presă, cu rea-voință sau în necunoștință de cauză”.

Mihai Poalelungi a fost vicepreşedinte la CSJ între 2005 şi 2008, iar între 2008—2012, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.

În 2012, a fost propus de membrii CSM şi votat de Parlament pentru funcţia de preşedinte al CSJ. În concursul din 2012 Poalelungi l-a avut contracandidat pe Ion Muruianu, care însă a obţinut doar două voturi. În februarie 2016, Mihai Poalelungi a fost numit pentru cel de-al doilea mandat la șefia CSJ, de asemenea, printr-un concurs în care nu a avut contracandidați.

Citiți și: (doc) Cu ce avere pleacă Poalelungi de la șefia Curții Supreme de Justiție în favoarea fotoliului de judecător constituțional


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *