Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin: „Decizia oricărei țări…

Vladimir Putin: „Decizia oricărei țări de a închide spațiului aerian al Ucrainei va fi considerată de către Rusia drept participare în conflictul militar”

Captură de ecran. Sursa: RIA Novosti

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că, „decizia oricărei țări de a închide spațiului aerian al Ucrainei va fi considerată de către Rusia drept participare în conflictul militar, și în acest caz nu mai contează membrele căror organizații vor fi aceste state”. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi a lui Vladimir Putin cu „femeile de la companiile aeriene ruse”, transmite RIA Novosti.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut NATO și aliaților occidentali închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoleac, a menționat că „escaladarea poate fi oprită doar dacă cerul este închis”.

În replică, șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei ține de decizia NATO, dar că ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare și un risc real pentru un posibil al treilea război mondial”.

Tot în cadrul întrevederii cu femeile din aviația rusă, Vladimir Putin a explicat că, „conducerea de astăzi de la Kiev trebuie să înțeleagă că, dacă continuă în același spirit, pune sub semnul întrebării viitorul statalității ucrainene, iar dacă acest lucru se va întâmpla, asta va fi în întregime pe conștiința lor”.

Cât despre coridorul umanitar pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha, Vladimir Putin a spus că Rusia ar fi fost de acord să înceteze focul și să permită evacuarea cetățenilor, însă anume Ucraina nu permite aceste lucru.

„Nu permit nimănui să plece, oamenii sunt folosiți ca scuturi vii. Cine sunt ei? Desigur neonaziști”, a comentat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Pentru ziua de sâmbăta, 5 martie, Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelegere privind încetarea focului și crearea a două coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol și Volnovakha. Însă, autoritățile din Ucraina au anunțat că evacuarea a fost amânată pe motiv că trupele ruse au încălcat înțelegerea și au continuat să împuște în cele două orașe. De cealaltă parte, Rusia susține că dinspre Mariupol a fost deschis focul asupra soldaților ruși.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina