Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Avionul ucrainean prăbușit în…

VIDEO Avionul ucrainean prăbușit în Iran. Imaginile filmate înainte de impactul cu solul

Un avion ucrainean la bordul căruia se aflau 176 de persoane – inclusiv 82 de iranieni şi 63 de canadieni – s-a prăbuşit miercuri în Iran, la puţin timp după ce a decolat de la Teheran, iar toate persoanele de la bord au murit, notează CNN și Reuters, citate de Stirileprotv.ro.

Avionul de tip Boeing, aparţinând companiei Ukraine International Airlines (UIA), s-a prăbuşit în contextul în care Orientul Mijlociu se confruntă cu o gravă perioadă de tensiuni şi la scurt timp după ce Teheranul a tras rachete vizând trupe americane în Irak.

Însă nimic nu indică faptul că aceste evenimente sunt legate între ele, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat împotriva oricărei ”speculaţii”.

Potrivit imaginilor publicate pe YouTube de un localnic, avionul pare a fi în flăcări în timp ce se prăbușește. De altfel, autoritățile iraniene au anunțat ulterior că prăbușirea a fost cauzată de un incendiu la unul dintre motoare, iar pilotul nu a mai putut să țină aeronava sub control.

Adjunctul guvernatorului provinciei Teheran, Mohammad Taghizadeh, a precizat, citat de agenţia semioficială de presă Isna, că 15 copii se aflau în avion. Alţi 13 pasageri erau studenţi la Universitatea Sharif din teheran, una dintre cele mai prestigioase, potrivit Isna.

UIA, care şi-a suspendat zborurile către Teheran, a anunţat într-un comunicat că avionul de tip Boeing 737 a fost construit în 2016 şi a fost supus în urmă cu două zile unui control tehnic.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – care şi-a întrerupt vacanţa în sultanatul Oman pentru a se întoarce în Ucraina – a ordonat deschiderea unei anchete şi a anunţat inspectarea ”întregii flote aeriene civile” ucrainene, indiferent de cauza prăbuşirii.

Autoritatea iraniană a aviaţiei civile a anunţat miercuri că nu le va preda americanilor cele două cutii negre ale avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines.

„Nu le vom da cutiile negre constructorului (Boeing) şi americanilor”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene a aviaţiei civile, Ali Abedzadeh, citat de agenţia Mehr.

„Nu ştim clar în acest stadiu către ce ţară vor merge cutiile negre pentru investigaţie”, a adăugat oficialul, care a mai spus că, în conformitate cu legile internaţionale aplicabile transportului aerian, ţara unde s-a produs accidentul conduce investigaţia, dar Ucraina, ţara unde era înregistrat avionul prăbuşit, va putea de asemenea să participe la anchetă.

Conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA şi Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine într-adevăr statului unde s-a produs un astfel de accident.

Totuşi, puţine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numărându-se SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Getty

Lista victimelor accidentului, pe naționalități

Ministerul de Exerne din Ucraina a făcut publică lista pasagerilor, pe naționalități. Este vorba despre 82 de iranieni, 63 de canadieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani și trei cetățeni britanici, la care se adaugă 11 cetățeni ucraineni.

Surse: Stirileprotv.roCNN, Reuters.