Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană a aprobat al…

Uniunea Europeană a aprobat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Sursa foto: Unian

Uniunea Europeană a aprobat cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, inclusiv prin anexarea ilegală a teritoriului ucrainean pe baza unor „referendumuri” false, prin mobilizarea de trupe suplimentare și prin lansarea de amenințări nucleare deschise, potrivit unui comunicat emis joi, 6 octombrie, de Comisia Europeană.

„Acest pachet introduce noi interdicții de import din partea UE, în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a reduce veniturile Rusiei, precum și restricții la export, care vor priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii-cheie, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană.

De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a purta războiul pe teritoriul ucrainean. De asemenea, pachetul pune bazele cadrului juridic necesar pentru a pune în aplicare plafonarea prețului petrolului preconizată de G7”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Țările UE au ajuns la un acord politic privind cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul anexării ilegale a teritoriilor ocupate din Ucraina

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Peste șapte luni, la data de 5 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat legile privind anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate de armata rusă – autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie.

De asemenea, Putin a numit șefii interimari ai noilor „regiuni ale Rusiei”. Aceștia sunt foștii așa-numiții șefi de administrații care au condus regiunile înainte de a fi anexate ilegal la Federația Rusă.

Denis Pușilin – „șef interimar” al regiunii Donețk.
Leonid Pasecinik – „șef interimar” al regiunii Lugansk.
Vladimir Saldo – „guvernator interimar” al regiunii Herson.
Evgeni Balițky – „guvernator interimar” al regiunii Zaporojie.

Rusia a anexat ilegal aceste teritorii ocupate, prin semnarea unor „tratate” pe 30 septembrie 2022. UE, SUA, și alte țări ale lumii au declarat că nu vor recunoaște această anexare ilegală și au solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.