Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Suedia a semnalat o a…

Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze naturale la conductele Nord Stream

Sursa foto: Reuters

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al instituției pentru cotidianul Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

Uniunea Europeană suspectează că un act de sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi a promis că va intensifica măsurile de protecție a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente.

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri au fost semnalate în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Cea de-a patra scurgere s-a produs în gazoductul Nord Stream 2, în apropiere de o gaură mai mare identificată în conducta Nord Stream 1.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Înaltul Reprezentant al UE, despre scurgerile de la gazoductul Nord Stream: „Vom sprijini o investigație menită să stabilească claritatea deplină. Orice deteriorare deliberată a infrastructurii energetice a Europei va primi un răspuns puternic”

Pe 27 septembrie, țările europene s-au mobilizat pentru a investiga scurgerile inexplicabile a două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Experții, dar și Rusia, care a construit rețeaua, au declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj, scrie Reuters.

Autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine.

Seismologii suedezi raportează explozii puternice subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream, în timp ce gazul rusesc continuă să se scurgă în Marea Baltică – VIDEO