Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Slovacia ia în calcul să…

Slovacia ia în calcul să furnizeze Ucrainei avioane MiG-29

Sursa foto: Reuters

Slovacia va lua în calcul furnizarea de avioane MiG-29 de fabricație sovietică Ucrainei dacă se va putea asigura o protecție alternativă a propriului spațiu aerian, a declarat luni premierul Slovaciei, Eduard Heger, scrie Reuters.

Ucraina a cerut arme grele și avioane ca parte a apărării sale împotriva Rusiei, care a invadat-o pe 24 februarie.

Națiunile occidentale au început din ce în ce mai mult să furnizeze arme, dar discuțiile anterioare privind furnizarea de avioane MiG-29, care sunt folosite și de Polonia și Bulgaria, au fost întrerupte deoarece aceste planuri au fost percepute ca fiind prea riscante în contextul creșterii tensiunilor dintre Rusia și NATO.

Vecinul Ucrainei, Slovacia, membru NATO, operează 12 avioane MiG-29.

Slovacia a dat deja Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 de concepție sovietică.

„După modul în care s-a comportat acum Federația Rusă, echipamentele de fabricație sovietică devin foarte riscante. Prin urmare, întrebarea dvs. este în vigoare și intră în considerare”, a declarat Heger ca răspuns la întrebarea unui reporter privind solicitarea aliaților de a ajuta la securizarea spațiului aerian slovac și posibilitatea de a oferi Ucrainei avioane MiG-29.

„Echipamentele post-sovietice nu sunt sustenabile fără livrările rusești și în acest moment nici măcar nu le dorim”, a spus el.

Heger a declarat că Ministerul Apărării al Slovaciei se află în discuții privind securizarea spațiului aerian cu avioane de război.

Slovacia așteaptă primele livrări de avioane F-16 fabricate în SUA în 2024, dintr-un lot de 18 avioane pe care a fost de acord să le cumpere în 2018.

Rusia își numește invazia din Ucraina o „operațiune specială” pentru a demilitariza și „denazifica” vecinul său. Ucraina și națiunile occidentale au acuzat Rusia de declanșarea unui război neprovocat și de comiterea de crime de război, ceea ce Moscova respinge.