Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătorul de cuvânt al președintelui…

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a declarat că vaccinul Sputnik V va fi recunoscut în UE, „dacă nu vor exista obstacole politice”

Kremlinul este încrezut că vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V va fi recunoscut în Uniunea Europeană (UE) dacă nu vor exista obstacole politice și de lobby. Declarațiile au fost făcute joi, 8 iulie, de către Dmitri Peskov, purtătorului de cuvânt al președintelui rus, scrie tass.ru.

Federația Rusă a autorizat până acum patru vaccinuri anti-COVID-19, însă niciunul dintre ele nu a fost aprobat în Uniunea Europeană.

„Este clar că pot exista poziții diferite, este clar că până acum Agenția Europeană a Medicamentului nu ne-a recunoscut Sputnik V, însă munca în această direcție continuă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a subliniat că această „muncă este dureroasă și dificilă”. „Dar suntem convinși că, dacă respingem orice prejudecăți – fie ele politice, artificiale sau de lobby – atunci, într-un fel sau altul, această lucrare minuțioasă a noastră se va încheia cu succes, iar vaccinul rus va fi recunoscut”, a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, este posibil să se ajungă la un compromis între Rusia și Uniunea Europeană. „Această declarație a ambasadorului Uniunii Europene în Federația Rusă, Markus Ederer, cu privire la apelul UE către Ministerul Sănătății al Federației Ruse cu o propunere de a discuta despre posibilitatea recunoașterii reciproce a certificatelor covid este foarte remarcabilă, foarte pozitiv ”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Răspunzând întrebării dacă și Rusia va fi pregătită să recunoască certificatele de vaccinare din alte țări, Peskov a menționat că „toate acestea ar trebui discutate”. „Totul depinde de detalii, totul depinde de condiții, principalul lucru este să vorbești, principalul lucru este să începi contacte în acest domeniu”, este convins.

Vaccinurile rusești sunt destul de eficiente împotriva noilor tulpini de coronavirus, a adăugat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat că recenta călătorie a președintelui rus Vladimir Putin la Kemerovo a fost efectuată în conformitate cu toate cerințele autorităților sanitare. „Aceste cerințe sunt încă speciale, având în vedere situația epidemiologică. Lucrările ulterioare ale președintelui se vor baza și pe cerințele autorităților sanitare. Siguranța președintelui este foarte importantă”, a spus Peskov.