Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele rus Vladimir Putin a…

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru creșterea efectivelor armatei ruse

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi, 25 august, un decret privind creșterea efectivelor armatei ruse cu 137.000 de soldați. Astfel, efectivele armatei ruse vor ajunge la 1.150.628 de militari. Decretul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

„Se stabilește efectivul de personal al Forțelor Armate al Federației Ruse în număr de 2 039 758 de unități, inclusiv 1 150 628 militari”, se arată în decretul semnat de Putin.

Potrivit decretului anterior, din 17 noiembrie 2017, efectivul autorizat al Forțelor Armate ale Rusiei era de 1 902 758 de soldați și ofițeri, inclusiv 1 013 628 militari.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

Potrivit informațiilor oficiale oferite de Moscova, în Ucraina luptă doar militarii prin contract și voluntarii care vor „să ajute oamenii din Donbas”. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a anunțat despre pierderile înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina a fost pe 25 martie. Atunci, Moscova anunța că 1 351 de militari ruși au murit, iar 3.825 au fost răniți în timpul așa-numitei „operațiuni speciale” din Ucraina.

Ulterior, pe 7 aprilie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, într-un interviu pentru Sky News, că Rusia suferă „pierderi semnificative” în așa-numita „operațiune specială” din Ucraina.

„Am suferit pierderi semnificative, aceasta este o tragedie uriașă pentru noi”, a declarat Peskov pentru Sky News.

În același interviu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și-a exprimat speranța că „operațiunea specială” din Ucraina, în zilele următoare sau în viitor apropiat, își va atinge obiectivele sau se va încheia prin negocieri. De la aceste declarații au trecut patru luni.

Autoritățile ucrainene au anunțat joi dimineața, 25 august, că Rusia ar fi pierdut aproape 46 de mii de soldați în războiul din Ucraina. Datele prezentate zilnic de Ucraina nu sunt comentate de Moscova.

În Ucraina, ca și în Rusia, este interzis prin lege dezvăluirea pierderilor în rândul militarilor în timpul ostilităților. În martie, Aleksei Arestovici, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a spus că astfel de date constituie un secret de stat, iar dezvăluirea acestor informații „poate ajuta inamicul să evalueze eficacitatea acțiunilor sale”, potrivit Unian.