Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Organizația Internațională a Aviației Civile…

Organizația Internațională a Aviației Civile a Naţiunilor Unite va investiga situația în jurul deturnării avionului Ryanair la Minsk

Foto: reuters.com

Organizaţia Internaţională pentru Aviaţie Civilă a Naţiunilor Unite (ICAO) a convenit joi, 27 mai, să investigheze impunerea de către Belarus a aterizării la Minsk a unei aeronave de pasageri a companiei Ryanair, un incident care a provocat indignare la nivel internaţional. Despre asta a anunțat organizația printr-o declarație, scrie tass.ru.

Consiliul de conducere al ICAO, care reuneşte 36 de state membre, a luat această decizie după ce Statele Unite şi alte câteva state aliate au solicitat o investigaţie referitoare la acest caz.

„Consiliul a decis să investigheze acest eveniment pentru a stabili faptele celor întâmplate și pentru a înțelege dacă a existat vreo încălcare de către vreun stat membru al ICAO a dreptului internațional al aviației, inclusiv a Convenției privind aviația civilă internațională (Convenția de la Chicago)”, se menționează în document.

Președintele Consiliului ICAO, Salvatore Sciacchitano, a declarat că secretariatul organizației ar trebui să stabilească toate faptele ce s-au întâmplat și, prin urmare, a solicitat statelor membre interesate ale ICAO să coopereze îndeaproape cu ancheta.

Anterior, reprezentantul Federației Ruse în ICAO, Serghei Gudkov, a declarat pentru Tass că Rusia, în cadrul ședinței Consiliului ICAO, a susținut o anchetă onestă și transparentă a situației cu consiliul Ryanair.

În context, departamentul de Transport din Irlanda a anunțat că organizația va efectua o anchetă și că primele rezultate vor fi publicate până pe 25 iunie.

Președintele din Belarus, Alexandr Lukashenko, a acuzat miercuri, 26 mai, Occidentul că a încercat să folosească deturnarea avionului Ryanair duminică, 23 mai, pentru a purta „un război hibrid împotriva sa” și a spus că Occidentul folosește acest moment ca diversiune, scrie The Moscow Time.

Președintele din Belarus, Alexander Lukashenko, a declarat miercuri că a acționat „legal” în deturnarea unui zbor Ryanair și a criticat Vestul pentru „trecerea liniilor roșii”.

Deturnarea avionului RyanAir a dus la decizia Uniunii Europene (UE) de a bloca legăturile cu spațiul aerian al Republicii Belarus.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.

Citește și: