Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Alexei Navalny își…

Opozantul rus Alexei Navalny își îndeamnă suporterii să se mobilizeze după ce agenția rusă Roskomnadzor i-a restricționat site-urile

Foto: AFP

Criticul de la Kremlin Alexei Navalny a cerut marți susținătorilor să se mobilizeze înainte de sondajele parlamentare după ce autoritățile au blocat zeci de site-uri web care au legătură cu opozantul rus. Luni, autoritatea de reglementare a presei din Rusia a interzis 49 de site-uri web legate de Navalny, inclusiv site-ul său principal navalny.com, pe măsură ce presiunea crește asupra oponenților președintelui Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

Asociații Navalny se așteaptă ca autoritățile să vizeze în curând și un site dedicat „votului inteligent” – o strategie propusă pentru a sprijini candidații cei mai bine poziționați pentru a-i învinge pe politicieni legați de Kremlin la alegeri, scrie The Moscow Times.

Tactica a făcut ca partidul aflat la guvernare Rusia Unită să piardă mai multe locuri la recentele alegeri locale.

Într-un mesaj transmis din închisoare, Navalny a cerut susținătorilor să descarce o aplicație „Vot inteligent” care permite utilizatorilor să citească și conținut de pe site-ul său principal acum blocat. „Ce experiment interesant”, a spus Navalny, referindu-se la demersul autorității de reglementare de stat Roskomnadzor de a bloca site-urile web. „Să luăm parte la el și să oferim Rusiei Unite, Kremlinului și Roskomnadzor o lovitură bună”.

Citiți și: Agenția rusă Roskomnadzor a restricționat accesul la zeci de site-uri afiliate opozantului rus, Alexei Navalny

„După cum se spune, poți scuipa pe oameni, dar ce vei face dacă toți oamenii te scuipă pe tine?” a spus el în mesajul de pe conturile sale de socializare, care sunt gestionate de echipa sa. Anterior, marți, principalul aliat al lui Navalny, Leonid Volkov, a spus că autoritatea de reglementare rusă a încercat, de asemenea, să blocheze canalele YouTube de la Navalny, birourile sale de campanie și mai mulți aliați, inclusiv el.

Au „primit notificări identice” de la Roskomnadzor, a declarat Volkov pentru AFP. Roskomnadzor și Google, care controlează YouTube, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea AFP. YouTube a devenit una dintre cele mai vizibile platforme pentru ca Navalny să lanseze anchete anticorupție.

Investigația lui Navalny cu privire la palatul din Marea Neagră Magnatii ruși construiți pentru Putin au acumulat aproape 118 milioane de vizionări pe YouTube de la lansarea sa în ianuarie. Putin neagă că palatul este al lui. Navalny, care abia a supraviețuit unei otrăviri aproape fatale, cu un agent nervos proiectat de sovietici, vara trecută, a fost închis pentru doi ani și jumătate pentru acuzații de delapidare în februarie.

Navalnîi, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.

În aprilie curent, opozantul rus Alexei Navalny, care a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie, în colonia corecțională numărul 2 din orașul Pokrov, a fost transferat înapoi la detașamentul de la unitatea medicală.

La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă. Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.