Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Agenția rusă Roskomnadzor a restricționat…

Agenția rusă Roskomnadzor a restricționat accesul la zeci de site-uri afiliate opozantului rus, Alexei Navalny

Foto: tass.ru

Accesul la zeci de website-uri afiliate opozantului rus, Alexei Navalny, care execută o pedeapsă în colonie în dosarul Yves Rocher, a fost blocat, anunță arbitrul internetului din Rusia, Roskomnadzor, scrie Tass.

Potrivit Roskomnadzor, accesul la site-uri este limitat în baza articolului 15.3 din legea federală privind informația, tehnologia informației și protecția informației, care reglementează procedura de restricționare a accesului la site-urile care conțin apeluri la revolte, activități extremiste, îndemnuri la participare în masă la evenimente (publice), desfășurate cu încălcarea ordinii stabilite.

Decizia de restricționare a accesului a fost luată de Procuratura Generală a Rusiei la 15 iunie curent, rezultă din datele serviciului.

Citiți și: Cazul Navalny: SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Federației Ruse

În plus, pe baza aceluiași articol, accesul la site-urile proiectelor Navalny „RosZhKH”, „Rosyama”, site-ul avocatului FBK Lyubov Sobol, precum și site-urile organizației sediului Navalny au fost restricționate.

Declarația Roskomnadzor

Roskomnadzor a raportat că, de luni, a blocat resursele legate de Fundația Anticorupție și Fundația pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor, precum și de acțiunile „Sediului Navalny”.

„Pe baza cererii Parchetului General al Federației Ruse, din 26 iulie, Roskomnadzor a restricționat accesul la resursele de informații legate de funcționarea Fondului anticorupție (FBK), a Fondului pentru apărarea drepturilor cetățenilor (FZPG) Mișcarea publică a sediului central Navalny în legătură cu care, la 9 iunie 2021, Curtea Orășenească din Moscova a decis lichidarea și interzicerea activităților pe baza desfășurării activităților extremiste „, menționează Roskomnadzor.

Departamentul a subliniat că, potrivit Procuraturii Generale, „resursele Internet menționate sunt utilizate pentru propagarea și continuarea activităților extremiste interzise” ale organizațiilor listate.

Navalnîi, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.

În aprilie curent, opozantul rus Alexei Navalny, care a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie, în colonia corecțională numărul 2 din orașul Pokrov, a fost transferat înapoi la detașamentul de la unitatea medicală.

La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă. Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.