„Nici un cuvânt despre Navalny!”, „Principala problemă este Belarusul…”. Cum au încercat consilierii liderului separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil de 4 ani și arestat recent în Italia, să construiască relații cu Kremlinul – Ziarul de Gardă
 • „Nici un cuvânt despre Navalny!”, „Principala problemă este Belarusul…”. Cum au încercat consilierii liderului separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil de 4 ani și arestat recent în Italia, să construiască relații cu Kremlinul

  „Nici un cuvânt despre Navalny!”, „Principala problemă este Belarusul…”. Cum au încercat consilierii liderului separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil de 4 ani și arestat recent în Italia, să construiască relații cu Kremlinul
  26 septembrie 2021 | 11:35

  „Nici un cuvânt despre Navalny” – așa este întitulată ancheta publicată de jurnaliștii de la „Istorii importante” din Federația Rusă, acum câteva săptămâni.  Ancheta îl vizează pe liderului separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil de 4 ani, arestat și eliberat recent în Italia și dezvăluie cum acesta a încercat să construiască relații cu Kremlinul.

  În 2016, Parlamentul Cataloniei l-a ales pe Carles Puigdemont ca președinte. La preluarea funcției, Puigdemont a refuzat să depună jurământul de funcție în fața regelui spaniol. În toamna anului 2017, autoritățile catalane au anunțat un referendum privind independența regiunii. Curtea Constituțională spaniolă a declarat referendumul ilegal, dar în ciuda încercărilor agențiilor de aplicare a legii de a împiedica desfășurarea plebisticului, acesta a avut loc pe 1 octombrie.

  La sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul Cataluniei, în care majoritatea deputaților erau susținători ai secesiunii, a declarat independența regiunii. În aceeași seară, autoritățile spaniole au dizolvat guvernul catalan. Mai mulți dintre liderii mișcării de independență, inclusiv președintele Puigdemont, au fugit din țară. Dintre cei care au decis să rămână, 11 au fost arestați, judecați și condamnați la nouă ani de închisoare. În iunie 2021, după mai bine de trei ani de închisoare, au fost graționați.

  Autoritățile spaniole au declarat public de mai multe ori că mișcarea separatistă din Catalonia este susținută de Moscova pentru a crea instabilitate în Europa. Liderii mișcării de independență, la rândul lor, au negat acuzațiile de colaborare cu Kremlinul. Cu toate acestea, Orgsnizația de raportare a criminalității organizate și a corupției (OCCRP) a primit rapoarte de la poliția spaniolă, care citează corespondența interceptată a consilierilor lui Carles Puigdemont. În mesajele lor reciproce, ei scriu direct că „au mizat pe Kremlin” și nu vor să-l supere cu declarații în sprijinul lui Alexei Navalny sau al liderilor de opoziție din Belarus.

  Începutul negocierilor

  În toamna anului 2017, cu câteva săptămâni înainte de referendumul de independență a Cataloniei, un apropiat al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, Victor Terradellas, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu politologul și fostul deputat al Dumei de Stat din Rusia Unită, Serghei Markov.

  „Ne-am văzut de trei ori”, a declarat Markov ulterior jurnaliștilor spanioli. – A vrut să contacteze autoritățile [rusești] prin mine. <…> Au sugerat că Rusia ar trebui să sprijine independența Cataloniei. Iar Catalonia, ca răspuns, ar putea declara că Crimeea face parte din Rusia”.

  Markov susține că i-a răspuns lui Victor Terradellas că Rusia nu are nevoie de acest lucru și că nu va interveni în afacerile Cataloniei. Cu toate acestea, potrivit lui Josep Luce Alai, șeful biroului lui Puigdemont, liderii mișcării separatiste nu și-au pierdut speranța de a obține sprijinul Kremlinului și chiar au colaborat cu un om de afaceri pe care autoritățile spaniole îl suspectează că lucrează pentru Servicii speciale rusești.

  Corespondența interceptată

  Josep Luce Alaya este o persoană din cercul interior al lui Carles Puigdemont. În telefonul confiscat de la Alaya, anchetatorii au găsit corespondența lui cu Gonzalo Boye, un avocat al fostului președinte al Cataloniei. Alaya și Boye au discutat despre subiectele pe care Puigdemont ar trebui să le evite mai bine în declarațiile publice pentru a nu pierde sprijinul rus. De exemplu, în august 2020, Puigdemont și alți 25 de europarlamentari au trimis o scrisoare deschisă președintelui american de atunci Donald Trump prin care i-a cerut iertarea lui Edward Snowden. Acest lucru l-a făcut pe Alaya să fie nervos.

  – În opinia mea, scrisoarea în apărarea lui Snowden a fost foarte riscantă din partea președintelui, i-a scris Alaya lui Boye.

  – A fost trimis în America, nu în Rusia, a spus avocatul lui Puigdemont.
  – Știi că îl susțin pe Snowden, dar aceasta este ca tema lui Navalny: trebuie să mergi cu grijă, treptat, – spune Alaya.
  – Rușii ajută acest lucru. Un avocat rus ne-a spus că această [scrisoare] a fost bine primită [în Rusia] ”, a scris Boye.
  – Dar dacă mizăm pe Kremlin, atunci trebuie să o luăm în serios.

  Ulterior, Alaya i-a scris avocatului lui Puigdemont ce alte subiecte ar trebui să evite fostul lider separatist catalan.

  – Uite, aceasta este trinitatea principală. Belarus – Snowden – Navalny. În orice moment, poate apărea tweet-ul președintelui în sprijinul lui Navalny – a scris Alaya.
  – Da, principala problemă este Belarusul … pentru poziția noastră”, a răspuns Boye.
  – Și ne va ucide. Nici un cuvânt despre Navalny. „Mai bine spune-i lui [Puigdemont] chiar acum”, a spus Boye.

  Câteva ore mai târziu, Alaya a scris că a transmis informația fostului lider separatist al Cataloniei:

  – I-am spus că Moscova se află acum într-o poziție dificilă, iar principala problemă a lui Putin este această nefericită trinitate.

  În septembrie 2020, Alaya și Boye au fost din nou obligați să discute subiectele Navalny și Belarus din cauza unui tweet în care Puigdemont și alți delegați catalani la Parlamentul European au anunțat vizita Svetlana Tikhanovskaya la Bruxelles.

  Trebuie să le spun rușilor că aruncăm doar praf în ochi”, a scris Boye.
  -Ce este! Trebuia deja să-i avertizez despre scrisoarea despre Navalny. Și acum și asta, – Alaya s-a indignat.
  -Da, și trebuie să venim cu o explicație plauzibilă pentru prietenii noștri”, a scris Boye.


  Nu se știe despre ce „scrisoare despre Navalny” vorbea Alaya, dar luna viitoare, când discutau despre un potențial interviu cu un jurnalist rus, Alaya și Boye au decis că este mai bine să nu vorbească despre opoziționist:

  – Jurnalistul meu de la Moscova, Chesnokov (aparent, se referă la Edward Chesnokov, editor adjunct al departamentului de politică internațională al Komsomolskaya Pravda. – Nota editorului), începe să lucreze și el pe canalul de știri Nezygar. [Canalul] are 350.000 de abonați. El este responsabil în Rusia. El mă invită să public un interviu cu patru întrebări pentru președintele Puigdemont. Ce crezi? Cheltuieli? – a întrebat Alaya.
  – Da, acum este momentul, răspunse Boye.
  – Voi fi de acord asupra problemelor. Cred că este mai bine să nu vorbim despre Navalny, – a precizat Alaya.
  – Desigur, nici un cuvânt despre Navalny, a fost de acord Boye. – Și despre sancțiuni împotriva Rusiei.
  – Desigur. „Trebuie să găsim o întrebare interesantă pentru cititorul rus”, a scris Alaya.
  – Trebuie să facem o analiză a direcției către care se îndreaptă UE – atât. Și, de asemenea, despre punctele slabe și provocările cu care se confruntă UE … Principalul lucru este să le evităm pe cele care îi pot enerva pe ruși, – a răspuns Boye.

  Omul său la Moscova

  Agențiile de aplicare a legii spaniole au găsit, de asemenea, în telefonul lui Josep Lews Alaya o corespondență cu Yevgeny Primakov, șeful Rossotrudnichestvo, o agenție de stat a cărei misiune principală este consolidarea influenței umanitare a Rusiei în lume. „Vești bune de la Moscova”, îi scria Alaya în iunie 2020 lui Puigdemon despre numirea lui Primakov în funcția de șef al lui Rossotrudnichestvo. Într-unul dintre mesajele sale, Alaya i-a trimis lui Primakov un link către un articol dintr-un ziar catalan despre Rusia.

  Sper că va ajuta la arătarea realității pe deplin, inclusiv dintr-o perspectivă rusă”, i-a scris Alaya lui Primakov.
  – Vești grozave, Josep, și o treabă grozavă! Multumesc mult, multumesc mult! Modul în care instituția politică europeană ignoră toate acele lucruri represive care li se întâmplă rușilor în Ucraina este cu adevărat dezgustător – standarde duble la fel ca acestea. Știți asta mai bine decât mine, având în vedere ce se întâmplă în Catalonia “, a răspuns Primakov.

  Ulterior, Alaya i-a trimis capturi de ecran ale acestei corespondențe lui Gonzalo Boye, avocatul lui Puigdemont.

  -Evgheni Primakov, mâna dreaptă a lui Putin în Kremlin pentru relații internaționale”, a explicat Alaya.
  – Bine! „Vă rugăm să eliminați [captura de ecran]”, a avertizat Alaya.
  – O să o fac.
  – Au trecut doar două luni de când Putin l-a numit noul director al Rossotrudnichestvo. Unii spun că are mai multă putere decât ministrul de externe, a scris Alaya.
  Aveam nevoie de oxigen [în comunicare] cu Moscova”, a răspuns Boye.
  „Fără îndoială, ar trebui să mergem și în întâmpinarea lor”, a scris Alaya. „Când sunt zboruri, vom merge”, a răspuns Boye
  .

  Conexiunea cu Surkov

  Raportul poliției menționează, de asemenea, legătura lui Alaya cu Alexander Dmitrenko, un om de afaceri rus care locuiește în Spania. Alaya îl numește pe Dmitrenko „propriul său om” în Rusia și spune că „va ajuta la deschiderea multor uși la Moscova”. În februarie 2020, Dmitrenko a devenit coproprietar al AA Plus Wealth Management, o firmă din Londra. Partenerul lui Dmitrenko în această companie a fost Artem Lukoyanov, fiul adoptiv al lui Vladislav Surkov, fost asistent al președintelui Rusiei.

  Cu toate acestea, Dmitrenko nu este doar un om de afaceri. Potrivit autorităților spaniole, el lucrează pentru serviciile de informații rusești și criminalitatea organizată. Acest lucru se afirmă într-un răspuns scris pe care Ministerul Spaniol al Justiției l-a trimis lui Dmitrenko, justificând refuzul de a-i acorda cetățenia.

  „Există dovezi ale activității sale deliberate pentru serviciile de informații rusești”, spune un document publicat reporterilor OCCRP. „În plus”, mai spune documentul, „a fost dezvăluită o legătură între acest bărbat și unii dintre liderii unei organizații criminale internaționale de origine rusă, pentru care îndeplinește și diverse misiuni”.

  Într-un interviu acordat portalului catalan El Mon, Dmitrenko a negat toate acuzațiile. „Este doar o prostie”, a spus el. – Se spune că lucrez pentru serviciile speciale … Lucrez pentru mine și pentru nimeni altcineva. De asemenea, se presupune că îndeplinesc „ordinele” reprezentanților crimei organizate … execut doar ordinele rudelor mele. Și nu am făcut nimic rău Spaniei, Cataloniei sau oricărei alte societăți”.

  La 24 septembrie curent, europarlamentarul separatist şi fost lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei, a fost arestat în Italia, a anunţat avocatul său într-un mesaj pe Twitter. La o zi de la reținere, Curtea de Apel Sassari a decis eliberarea lui Carles Puigdemont fără restricții.

  Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiţia spaniolă, Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lui iunie celor nouă separatişti închişi în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez doreşte în continuare ca el să să fie judecat în Spania.

  Carles Puigdemont este urmărit penal pentru răzvrătire şi este acuzat de deturnare de fonduri publice.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE/ Ședința CSP. Pe ordinea de zi sunt programate mai multe subiecte printre care și eliberarea acordului pentru numirea adjuncților procurorului general interimar

  Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se întrunesc joi, 21 octombrie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate șapte subiecte. Astfel, în cadrul ședinței membrii CSP vor examina subiectul privi…
  LIVE/ Ședința CSP. Pe ordinea de zi sunt programate mai multe subiecte printre care și eliberarea acordului pentru numirea adjuncților procurorului general interimar

  Fostul șef al SPPS cu uniformă de general ornată cu fire aurite, Iaroslav Martin, citat la CNA pentru a fi audiat într-un proces penal

  Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, cel despre care Ziarul de Gardă a scris că a acționat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat să-i fie restituită…
  Fostul șef al SPPS cu uniformă de general ornată cu fire aurite, Iaroslav Martin, citat la CNA pentru a fi audiat într-un proces penal

  Mitropolitul și femeile 

  Prima dată am pășit pragul unei biserici, fiind dusă de mână de bunica mea Domnica. Probabil, aveam vreo 5 ani și, așa cum sovieticii au închis biserica din satul nostru, cea mai apropiată biserică se afla la v…
  Mitropolitul și femeile 

  Spitalele letone amână serviciile medicale planificate

  Începând cu 18 octombrie, spitalele letone au suspendat serviciile medicale programate. Comisia Medicală Operațională de Stat a luat această decizie pe fundalul unei creșteri rapide a incidenței coronavirusului…
  Spitalele letone amână serviciile medicale planificate