Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moscova anunţă că este gata…

Moscova anunţă că este gata să rupă relaţiile cu UE dacă va primi noi sancţiuni. Lavrov: Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat că Moscova este gata să rupă legăturile cu Uniunea Europeană dacă blocul va impune sancţiuni economice dure, potrivit unui interviu postat vineri pe site-ul ministerului de Externe.

„Plecăm de la premisa că suntem gata. În cazul în care vedem din nou (aşa cum am simţit deja de mai multe ori) că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a declarat Lavrov.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt tensionate după arestrea lui Alexei Navalny, principalul opozant a lui Vladimir Putin.

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a efectuat o vizită la Moscova, săptămâna trecută, și a stat alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce acesta a numit Uniunea Europeană un „partener neserios” și i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalny.

În timpul vizitei, Rusia a declarat persona non grata trei diplomați din Polonia, Suedia și Germania, din motiv că au participat la manifestațiile „ilegale” în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny, 

Vizita a fost efectuată în timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat acțiunile Rusiei în ce privește protestele și condamnarea lui Navalny și au cerut eliberarea imediată a acestuia.

Ulterior, și Germania, Suedia și Polonia au expulzat câte un diplomat rus din țările lor