Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Germania, Suedia şi Polonia au…

Germania, Suedia şi Polonia au expulzat câte un diplomat rus, în replică la expulzările de vineri din Federația Rusă

Germania, Suedia și Polonia au expulzat câte un diplomat rus din țările lor, scrie The Guardian. Acțiunea vine după ce Rusia a făcut același lucru vineri, 5 februarie, cu trei diplomați din statele respective, în timp ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, efectua o vizită la Moscova.

Ministerul de Externe german a anunţat că a declarat „persona non grata” un angajat al ambasadei ruse la Berlin. „Rusia a expulzat mai mulţi diplomaţi UE, inclusiv unul de la ambasada germană. Această decizie nu a fost în niciun fel justificată”, a precizat instituţia într-un comunicat.

„Diplomatul german doar îşi îndeplinea obligaţia de a relata despre evoluţiile de la faţa locului într-un mod legal”, se mai menţionează în comunicat.

Simultan, Suedia a anunţat şi ea că un membru al personalului ambasadei Rusiei la Stockholm va fi nevoit să părăsească ţara, după decizia anunţată vineri de Moscova.

„Acesta este un răspuns clar la decizia inacceptabilă de a expulza un diplomat suedez care doar îşi îndeplinea îndatoririle”, a postat pe Twitter luni ministrul de externe suedez Ann Linde.

Potrivit The Guardian, expulzările au scos în evidență volatilitatea în relațiile est-vest și lipsa încrederii, deoarece Occidentul acuză Moscova că a încercat să o destabilizeze, iar Kremlinul respingând acuzațiile precum că este o intervenție străină.

Rusia a declarat la 5 februarie, persona non grata trei diplomați din Polonia, Suedia și Germania, din motiv că au participat la manifestațiile „ilegale” în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny, 

Cancelarul german, Angela Merkel, a calificat drept „nejustificată” expulzarea de către Federația Rusă a mai multor diplomați europeni.

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a efectuat o vizită la Moscova, vineri, și a stat alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce acesta a numit Uniunea Europeană un „partener neserios” și i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalny.

Vizita a fost efectuată ân timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat acțiunile Rusiei în ce privește protestele și condamnarea lui Navalny și au cerut eliberarea imediată a acestuia. 

În acest sens, eurodeputatul român Dragoș Tudorache a declarat că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție.

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.