Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mulți europarlamentari semnează o…

Mai mulți europarlamentari semnează o scrisoare către președinta Comisiei Europene să-l demită pe Josep Borrell după vizita în Rusia

Mai mulți europarlamentari semnează o scrisoare la adresa Ursulei von de Leyen prin care cer să-l demită pe șeful diplomației europene, Josep Borrell după ce a efectuat o vizită în Rusia. Cu toate acestea Borell are „sprijinul deplin” a președintei Comisiei Europene, potrivit Politico.

Șaptezeci și trei de europarlamentari au semnat până acum un proiect de scrisoare al eurodeputatului Partidului Popular European Estonian, Riho Terras, spunând că sunt „îngrijorați de evoluțiile umilitoare” în timpul vizitei lui Borrell la Moscova.

„Noi, membri ai Parlamentului European semnatari ai acestei scrisori, suntem extrem de preocupați de vizita umilitoare a vicepreședintelui Josep Borrell la Moscova, care a produs daune imense reputației Uniunii Europene”, se arată în deschiderea scrisorii publicate de Politico.

Textul scrisorii poate fi citit integral aici: Letter-to-vdL-regarding-HR-Borrell

Inițiativa scrisorii a pornit de la europarlamentarul estonian Riho Terras și a fost semnată de eurodeputați de la mai multe grupuri politice. 

Printre semnatari se numără și europarlamentari din România: Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Nicolae Ştefănuță, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru, Gheorghe Falcă, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache.

Cu toate acestea șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, are „sprijinul deplin” al lui Ursula von der Leyen, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene.

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a efectuat o vizită la Moscova, vineri, și a stat alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce acesta a numit Uniunea Europeană un „partener neserios” și i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalny. În timpul vizitei, Rusia a declarat persona non grata trei diplomați din Polonia, Suedia și Germania, din motiv că au participat la manifestațiile „ilegale” în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny, 

Vizita a fost efectuată ân timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat acțiunile Rusiei în ce privește protestele și condamnarea lui Navalny și au cerut eliberarea imediată a acestuia.