Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Merkel, despre expulzarea de către…

Merkel, despre expulzarea de către Rusia a mai multor diplomați europeni: Un alt aspect care arată că Rusia este departe de a fi un stat de drept

<> on May 22, 2012 in Berlin, Germany.

Cancelarul german, Angela Merkel, a calificat drept „nejustificată” expulzarea de către Federația Rusă a mai multor diplomați europeni, vineri, 5 februarie, pentru că au participat la manifestațiile în sprijinul lui Alexei Navalny, relatează The Guardian.

„Considerăm că aceste expulzări sunt nejustificate. Credem că este încă un alt aspect care arată că Rusia este departe de a fi un stat de drept ”, a declarat vineri cancelarul german la o conferință de presă online cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat anterior că decizia Moscovei de a declara diplomații din Polonia, Germania și Suedia personae non gratae „nu va rămâne fără răspuns”. Maas a spus că diplomatul german în cauză „și-a îndeplinit numai datoria de a se informa despre evoluțiile pe teren prin mijloace legale”.

Conform Agerpres, guvernul german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicații.

Între timp, Navalny s-a prezentat la un tribunal din Moscova pentru a doua oară săptămâna aceasta, de această dată sub acuzația de defăimare a unui veteran al doilea război mondial. Liderul opoziției ruse, care la începutul acestei săptămâni a fost condamnat de autoritățile ruse la 2 ani și 8 luni de închisoare, a criticat ultima audiere ca fiind un „proces dezgustător de PR”.

În iunie anul trecut, comitetul de anchetă al Rusiei a lansat o investigație asupra lui Navalny sub acuzația de defăimare, după ce politicianul a numit persoanele prezentate într-un videoclip care promovează modificări constituționale care permiteau extinderea mandatului lui Vladimir Putin drept „proști corupți”, „oameni fără conștiință” și „trădători” .

Rusia a declarat ieri, 5 februarie, persona non grata trei diplomați din Polonia, Suedia și Germania, din motiv că au participat la manifestațiile „ilegale” în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny, relatează Novaya Gazeta.

Potrivit sursei citate, serviciul diplomatic rus a precizat că este vorba despre angajații Consulatelor Generale ale Suediei și Poloniei la Sankt Petersburg și ale Ambasadei Germaniei la Moscova, care au participat la protestele din capitala Rusiei din 23 ianuarie.

Despre expulzarea diplomaților europeni au anunțat Ministerul rus de Externe și Observatorul UE, însă fără a preciza numele acestora.

Conform sursei citate, autoritățile ruse au decis expulzarea diplomaților pe fondul negocierilor dintre șeful diplomației UE, Josep Borrel, și ministrul rus de externe Sergei Lavrov. Înaltul Reprezentant al UE a cerut eliberarea lui Navalny și o anchetă completă asupra otrăvirii sale.

Alexei Navalny s-a întors în Rusia în ianuarie după ce a beneficiat de tratament în Germania din cauza unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic noviciok. El a fost imediat reţinut la sosirea în ţară.

Manifestații în sprijinul opozantului rus au avut loc în mai multe orașe din Rusia, la 23 ianuarie și 31 ianuarie, care s-au soldat cu mii de persoane reținute. Au existat arestări la Moscova și Sankt Petersburg, iar pe 2 februarie, în toată țara aproape 1,5 mii de persoane au fost reținute, după condamnarea lui Navalny.

Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.