Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Joe Biden: „Va fi un…

Joe Biden: „Va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina. Nu a văzut niciodată sancțiuni precum cele pe care am promis că vor fi impuse dacă se va „muta” spre Ucraina”

Președintele american Joe Biden a spus că crede că omologul său rus, Vladimir Putin, se va „îndrepta” asupra Ucrainei, dar nu vrea un „război total”.

Întrebat la o conferință de presă despre amenințarea unei invazii ruse, citat de BBC, Biden a spus: „Bănuiesc că se va „muta”, trebuie să facă ceva”. Însă, președintele american a avertizat că liderul rus va plăti un „preț serios și scump” pentru „testarea” Occidentului.

Moscova neagă planul de a ataca sau de a invada Ucraina, dar spune că și-a consolidat forțele. Se estimează că are aproximativ 100.000 de militari aproape de granițele Ucrainei.

Oficialii Casei Albe au emis ulterior o declarație prin care clarifică poziția SUA, după ce unii reporteri de la conferința de presă l-au întrebat pe Joe Biden dacă SUA ar permite o mică incursiune în Ucraina în urma comentariilor sale.

Într-o declarație emisă miercuri seara, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat: „Dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie reînnoită și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite, statele și aliații noștri”.

Rusia a făcut o serie de cereri către guvernele occidentale, cerând ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO și ca activitățile militare ale alianței defensive să fie limitate în statele membre, inclusiv în Polonia.

Discuțiile dintre Occident și Rusia de săptămâna trecută nu au înregistrat niciun progres, unele dintre cererile Moscovei fiind respinse ca neîntemeiate.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, după răsturnarea unui guvern pro-rus din Ucraina. A sprijinit rebelii pro-ruși care controlează părți din estul Ucrainei într-un război sângeros cu forțele guvernamentale.

Există temeri că conflictul, care a costat cel puțin 13.000 de vieți și a făcut ca cel puțin două milioane de oameni să-și părăsească casele, s-ar putea reaprinde, armata rusă intervenind deschis.

Putin va „testa Occidentul”

Întrebat despre opiniile sale cu privire la intențiile lui Putin, Biden a spus: „Cred că va testa Occidentul? Testează Statele Unite și NATO cât poate de semnificativ? Da, cred că va face, dar cred că va plăti preț serios și scump pentru asta.”

„Nu a văzut niciodată sancțiuni precum cele pe care am promis că vor fi impuse dacă se „mută”, a spus Biden, adăugând că nivelul exact al pedepsei va depinde de amploarea oricărei invazii.

Întrebat cât de îngrijorat este de posibilitatea ca un conflict în Ucraina să ajungă în statele vecine NATO, el a spus: „Singurul război care este mai rău decât cel intenționat este atunci când nu este intenționat și ceea ce mă îngrijorează este că asta ar putea ieși”.

„Sper ca Vladimir Putin să înțeleagă că, în afara unui război nuclear în plin, nu este într-o poziție foarte bună pentru a domina lumea. Și, deci, nu cred că crede asta, dar este o preocupare”, a mai zis Biden.

El a mai spus că este „foarte important” ca aliații NATO să rămână pe aceeași poziție în fața unui potențial atac rusesc.

Biden a spus că SUA rămâne deschisă pentru discuții cu Rusia și că un summit cu Putin este încă o „posibilitate”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să se întâlnească vineri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Geneva, după o vizită în Ucraina și discuții cu aliații europeni la Berlin.

Întors de la Kiev, Blinken a spus că Rusia ar putea ataca Ucraina „într-un preaviz foarte scurt” și a avertizat din nou cu privire la sancțiuni dure dacă o va face.