Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Funeraliile reginei Elisabeta a II-a:…

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a: Marea Britanie se pregătește pentru „cel mai grandios rămas bun”

Familia regală și cetățenii Marii Britanii își vor lua un „ultim rămas bun” luni, 19 septembrie, de la regina Elisabeta a II-a în timpul funeraliilor de stat la Westminster Abbey, transmite The Guardian.

În cadrul ceremoniei, prințul George, în vârstă de nouă ani, și sora sa de șapte ani, prințesa Charlotte, vor merge în spatele sicriului străbunicii lor.

George și Charlotte, acum al doilea și a treia în linia de succesiune la tron, își vor urma părinții, prințul și prințesa de Wales, în timp ce sicriul va fi purtat prin abație în fața unei adunări de peste două mii de persoane, inclusiv lideri mondiali.

Poliția a descris operațiunea de securitate, cu peste 10 mii de ofițeri la datorie, ca fiind cea mai mare din istoria Marii Britanii.

Planul a fost elaborat atunci când Palatul Buckingham a făcut publice ordinele de serviciu pentru funeraliile de stat ale reginei și serviciul de înmormântare la Castelul Windsor.

La ceremonia de rămas bun vor fi prezenți 18 membri ai familiei reginei, în frunte cu regele, inclusiv ducele și ducesa de Sussex.

Într-o declarație, regele a spus că el și regina consoartă au fost „emoționați peste măsură” de cei care i-au adus un omagiu regretatei regine.

„În ultimele 10 zile, soția mea și cu mine am fost atât de profund emoționați de numeroasele mesaje de condoleanțe și de sprijin pe care le-am primit din această țară și din întreaga lume”, a spus Charles al III-lea.

„În timp ce ne pregătim cu toții să ne luăm ultimul rămas bun, am vrut doar să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor acelor nenumărați oameni care au fost un sprijin și o alinare pentru familia mea și pentru mine în aceste momente de durere”, a adăugat acesta.

Duminică seară, un minut de tăcere a fost ținut în toată Marea Britanie la ora 20:00.

Președintele american, Joe Biden, a vizitat Westminster Hall pentru a-și prezenta omagiile regretatei regine, participând la ceremonia de înmormântare alături de prima doamnă, Jill Biden, înainte de o recepție oficială de stat oferită de rege la Palatul Buckingham, duminică seara, pentru aproximativ 500 de președinți, prim-miniștri, membri ai familiei regale și alți demnitari din întreaga lume care au fost invitați să participe la funeraliile de stat.

Duminică și luni, 18-19 septembrie, și președinta Maia Sandu se va afla la Londra, unde va lua parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, regina Elisabeta a II-a, aducându-i un omagiu în numele tuturor cetățenilor R. Moldova. 

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a decedat la vârsta de 96 de ani