Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Regina Elisabeta a…

ULTIMA ORĂ Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a decedat la vârsta de 96 de ani

Foto: BBC

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, a murit la vârsta de 96 de ani. Palatul Buckingham anunță că monarhul a murit la reședința scoțiană de la Castelul Balmoral, scrie The Guardian.

Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, moștenitor al tronului de la vârsta de trei ani, este acum rege și va fi proclamat oficial ca atare la Palatul St James din Londra cât mai curând posibil.

În calitate de regină a Regatului Unit și a altor 14 regate, precum și de șefă a Commonwealth-ului format din 54 de națiuni, Elisabeta a II-a a fost cu ușurință cel mai ușor de recunoscut șef de stat din lume în timpul unei domnii extraordinar de lungi, scrie presa britanică.

Website-ul oficial al familiei regale anunță că „regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază”. Totodată, site-ul este temporar indisponibil în timp ce se fac modificările corespunzătoare.

Familia reginei s-a adunat la proprietatea sa din Scoția, după ce joi, mai devreme, au crescut îngrijorările cu privire la starea ei de sănătate.

Regina a urcat pe tron în 1952 și a fost martora unor schimbări sociale enorme.

Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul Prinț de Wales, va conduce țara în doliu, în calitate de nou rege și șef de stat pentru 14 regate din Commonwealth, scrie BBC.

Toți copiii reginei au călătorit la Balmoral, lângă Aberdeen, după ce medicii au plasat-o pe regină sub supraveghere medicală.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a traversat austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea – și retragerea – Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Domnia sa a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și incluzând-o pe Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită de regină la începutul acestei săptămâni.

Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul său pe tot parcursul domniei sale.

La Palatul Buckingham din Londra, mulțimile care așteptau informații despre starea reginei au început să plângă când au auzit de moartea ei. Steagul Uniunii de pe vârful palatului a fost coborât la jumătate de catarg.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Puțini ar fi putut prevedea că va deveni monarh, dar în decembrie 1936 unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat de la tron pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson.

Tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea și, la vârsta de 10 ani, Lilibet, așa cum era cunoscută în familie, a devenit moștenitoare a tronului.

În trei ani, Marea Britanie a intrat în război cu Germania nazistă. Elisabeta și sora ei mai mică, Prințesa Margaret, au petrecut o mare parte din timpul războiului la Castelul Windsor, după ce părinții lor au respins sugestiile de a fi evacuate în Canada.

După ce a împlinit 18 ani, Elizabeth a petrecut cinci luni în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial și a învățat noțiuni de bază de mecanică auto și de conducere. „Am început să înțeleg spiritul de corp care înflorește în fața adversității”, și-a amintit ea mai târziu.

În timpul războiului, ea a făcut schimb de scrisori cu vărul ei de gradul trei, Philip, Prinț al Greciei, care servea în Marina Regală. Cuplul s-a căsătorit la Westminster Abbey la 20 noiembrie 1947, prințul luând titlul de Duce de Edinburgh.

Ea avea să-l descrie mai târziu ca fiind „puterea și sprijinul meu” de-a lungul celor 74 de ani de căsnicie, înainte de moartea sa în 2021, la vârsta de 99 de ani.