Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Conducta de petrol „Drujba” ar…

Conducta de petrol „Drujba” ar putea fi repornită în scurt timp, susține ministrul ungar de externe

Conducta de petrol „Drujba” probabil va putea fi repornită într-un timp scurt, având în vedere că oleoductul în sine nu a fost avariat, a spus miercuri, într-o declarație video de pe Facebook, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Szijjarto a mai spus, după ce a discutat cu ministrul de externe polonez, că Ungaria aștepta informații suplimentare din partea Poloniei privind rezultatele anchetei în urma exploziei care a avut loc pe teritoriul său, aproape de granița cu Ucraina.

Furnizarea de petrol către părți din Europa Centrală și de Est printr-o secțiune a conductei „Drujba” a fost temporar suspendată marți, potrivit operatorilor din Ungaria și Slovacia. Compania ungară MOL a spus că partenerul său ucrainean i-a comunicat că o rachetă rusească a lovit o centrală electrică aproape de granița cu Belarus, care alimentează o stație de pompare, iar aceasta a dus la întrerupere.

Compania slovacă Transpetrol a confirmat de asemenea suspendarea, făcând referire la „motive tehnice de partea ucraineană”, însă nu a specificat o lovitură cu rachetă.

„Este cumva liniștitoare știrea că, potrivit informațiilor actuale, conducta Drujba în sine nu a fost avriată, doar un element al infrastructurii care operează conducta, o centrală. Repararea acesteia este evident mai ușoară decât dacă conducta în sine ar fi fost lovită…așa că aceasta poate fi făcută într-un timp scurt, în funcție de defectele descoperite în timpul lucrărilor tehnice”, a spus ministrul de externe ungar Szijjarto.

Peter Szijjarto a reiterat că Ungaria are rezerve petroliere pentru câteva luni iar stocurile statului nu erau puse în pericol.

Conducta de petrol Drujba este cea mai lungă din lume, lungimea sa este de aproximativ patru mii de kilometri. Are originea în regiunea Samara, trece prin Briansk și apoi se ramifică în două secțiuni: cea de nord – prin teritoriul Belarus, Polonia și Germania, cea de sud – prin Ucraina, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.