Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a suspendat pomparea petrolului…

Ucraina a suspendat pomparea petrolului rusesc prin conducta „Drujba” în direcția Ungariei

Ucraina a suspendat pomparea petrolului prin conducta „Drujba” în direcția Ungariei, scrie agenția rusă RIA Novosti, care îl citează pe Igor Demin, purtătorul de cuvânt al companiei Transneft. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat Consiliul de Securitate.

Potrivit companiei, pomparea petrolului prin conducta „Drujba” în direcția Ungaria a fost suspendată din cauza unor avarii la rețeaua de electricitate din Ucraina, cel mai probabil provocate de bombardamentele rusești de marți.

Compania maghiară de petrol și gaze MOL a declarat că monitorizează îndeaproape situația de pe conductă și analizează posibilitatea reluării livrărilor. Compania a mai menționat că rezervele strategice de petrol din țară sunt suficiente pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a rafinăriilor în perioada de tranziție până la repararea avariei.

La rândul său, postul de televiziune M1 a precizat că rezervele de petrol ar dura trei luni. Conducta de petrol Drujba este cea mai lungă din lume, lungimea sa este de aproximativ patru mii de kilometri. Are originea în regiunea Samara, trece prin Briansk și apoi se ramifică în două secțiuni: cea de nord – prin teritoriul Belarus, Polonia și Germania, cea de sud – prin Ucraina, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.